[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vall d'Ora - Viquipèdia

Vall d'Ora

De Viquipèdia

La Vall d'Ora, també coneguda com a Valldora, és un veïnat del municipi de Navès (el Solsonès), situat al límit d'aquesta comarca amb la del Berguedà.

Emmarcada per les serres de Bastets, de Busa i de Taravil, en l'actualitat és un petit nucli disseminat de poques cases i de camps envoltats de boscos de pi roig, alzines i roures.

L'Aigua d'Ora, el riu que en creua el territori, passa pel costat del monestir de Sant Pere de Graudescales, romànica del segle X. Aquest riu dóna força a les moles de dos molins fariners encara actius, que generen electricitat per a tres cases del veïnat.

Guifré el Pilós va morir en una batalla contra el senyor musulmà de Lleida, i els historiadors situen aquesta batalla a la vall d'Ora, on Guifré va ser ferit de mort. Segons conta una llegenda popular catalana, sense cap versemblança històrica, fou durant la seva estada a aquest indret quan el rei franc Carles el Calb dibuixà les quatre barres a l'escut daurat de Guifré el Pilós amb la pròpia sang d'aquest, malferit al seu llit de mort. Aquest seria l'origen, segons la mateixa llegenda, de les quatre barres de la senyera que representen Catalunya.[cal citació]