[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Unitat del Poble Valencià - Viquipèdia

Unitat del Poble Valencià

De Viquipèdia

Unitat del Poble Valencià (UPV) fou inicialment una coalició formada el 1982 entre el Partit Nacionalista del País Valencià (PNPV) i l'Agrupament d'Esquerres del País Valencià (AEPV), a la que després es va afegir (per les eleccions autonomiques de 1983) Esquerra Unida del País Valencià (EUPV). Un dels caps més destacats fou Josep Lluís Blasco. A les eleccions generals espanyoles de 1982 només van obtenir 18.516 vots.

El 1984 els dos primers grups van acordar la transformació de la coalició en un partit polític unificat.

A les Eleccions autonòmiques del 1987 es va presentar en coalició amb una nova Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), derivada del Partit Comunista del País Valencià, i va obtenir dos diputats a les Corts Valencianes: Pere Mayor, per la circumscripció de València, i Aureli Ferrando, per la de Castelló. Poc temps després, el pacte es va trencar, i els diputats d'UPV passaren al Grup Mixt. Tot el procés del pacte amb EUPV va suposar una important crisi interna, amb una escissió i importants desercions. Un sector que argumentava que l'objectiu de la UPV no era la construcció de l'espai d'esquerra, sinó la construcció de l'espai nacionalista al País Valencià, es va escindir sota el nom de Partit Valencià Nacionalista (PVN). I, quan els diputats nacionalistes passaren al Grup Mixt, un altre sector se'n va anar, i alguns militants passaren a EUPV. A les Eleccions autonòmiques de 1991 es va presentar en solitari i va obtenir 73.813 vots (3,7%).

La crisis de resultats organitzatius i electorals, així com els canvis en el mapa polític valencià (el 1995, el Partit Popular guanyava les Eleccions autonòmiques al País Valencià), propiciaren que UPV revisara la seua línia política, i en el Congrés celebrat a l'Eliana el 1996, va optar per moderar algunes de les seues posicions i apropar-se a la diversitat de la societat valenciana. El 1995 ja havia anat en coalició amb el Partit Valencià Nacionalista en la candidatura UPV-Bloc Nacionalista, i a finals de 1998 es va celebrar el 1r. Congrés per formar el Bloc Nacionalista Valencià. En les Eleccions autonòmiques de 1999 aquesta nova federació va obtenir 102.700 vots (4,6%). Des d'aleshores, UPV ha deixat d'actuar com a tal.