[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Txernòbil - Viquipèdia

Txernòbil

De Viquipèdia

Aquest article tracta de la ciutat ucraïnesa. Vegeu CIH pel virus informàtic.

Txernòbil (Чорнобиль, Chornobyl' en ucraïnès , Чернобыль Chernobyl' en rus i Чарнобыль Charnobyl' en bielorrús) és una ciutat abandonada al nord d'Ucraïna, a l'Óblast de Kíev propera a la frontera amb Bielorússia.

La ciutat va ser abandonada el 1986 a causa de l'accident ocorregut en la Central Nuclear de Txernòbil, que es troba a 14,5 quilòmetres (9 milles) al nor-norest de la ciutat. La central nuclear va ser nomenada així per la ciutat, i es trobava al Raion de Txernòbil, però la ciutat i la planta no estaven directament relacionades. Al mateix temps que es construïa la planta, es va construir la ciutat de Prípiat per als treballadors de la central. Les cases encara habitades no són molt diferents de la resta, i els seus habitants usen símbols per a avisar que "l'amo d'aquesta casa viu aquí". Així també, els vigilants i el personal administratiu de la zona d'exclusió estan allotjats a l'extrem de la ciutat mes distant a la central. Abans de l'accident, ja 14.000 residents havien abandonat la ciutat.

[edita] Història

Txernòbil era una vila real del Gran Ducat de Lituània durant el segle XIII, al territori ucraïnès proper a Kíev. Se li va concedir com Feu personal a Filon Kmita, capità de la cavalleria real, el 1566.

La província que englobava a Txernòbil va ser transferida al Regne de Polònia el 1569, i després annexionada per l'Imperi Rus el 1793. Des de poc abans del segle XX, la ciutat estava poblada per servents rutens i polonesos, i per una gran comunitat jueva.

Des dels començaments de la segona meitat del segle XVIII, la ciutat es va convertir en un dels majors centres del Judaisme jasídic. La dinastia jasídica de Txernòbil va ser fundada per Menachem Nachum Twersky. Gran part de la població jueva va ser víctima de pogroms a l'octubre de 1905 i al març i abril de 1919, en els quals molts jueus van perdre la vida i les propietats de molts altres van ser ultratjades. El 1920, els hereus de Twersky van deixar Txernòbil, i la ciutat va deixar de ser un centre jasídic.

Durant les guerres civils que van assotar la regió durant li període 1917-1920 va ser ocupada primer pel Exèrcit Blanc i després pel Exèrcit Roig. El 1921 Txernòbil va passar a formar part de la RSS d'Ucraïna.

Durant el període 1929-1933 Txernòbil va sofrir morts massives durant la Stalinització, al Holodomor i en la subsegüent fam. La comunitat polonesa de Txernòbil va ser deportada a Kazakhstan el 1936, fent la travessia en molt dolentes condicions, on la majoria dels deportats van morir de fam i de fred.

Durant la segona Guerra Mundial la ciutat va ser ocupada de l'any 1941 al 1944. La comunitat jueva de la ciutat va ser finalment exterminada durant aquest període.

Amb el col·lapse de la Unió Soviètica el 1991, la ciutat va passar a formar part d'Ucraïna.

[edita] Accident nuclear

Àrea de Txernòbil. Presa per l'estació espacial russa Mir  en 1997.
Àrea de Txernòbil. Presa per l'estació espacial russa Mir en 1997.
Reactor 4 de la Central Nuclear de Txernòbil.
Reactor 4 de la Central Nuclear de Txernòbil.
Article principal: Accident de Txernòbil

El 26 d'abril de 1986, el quart reactor de la Central Nuclear de Txernòbil, va explotar a la 01:23 am hora local. Bàsicament s'estava experimentant amb el reactor per a observar quanta energia es podia produir. Però la màquina que controlava el combustible (diòxid d'Urani i altres compostos radioactius) ho va mantenir dins del reactor durant massa temps, i finalment va explotar, creant un gran forat en el sostre de la planta i emetent un gegantesc núvol radioactiu cap a tota Europa. Tots els residents permanents de la ciutat i aquells que vivien en la zona d'exclusió van ser evacuats degut al fet que els nivells de radiació van sobrepassar tots els estàndards de seguretat.

La ciutat de Txernòbil i els suburbis adjacents són ara llar de científics, oficials de manteniment de la Central Nuclear, liquidadors, doctors i físics especialitzats en radiació. Encara que Pripyat (una ciutat veïna a Txernòbil i més propera a la Central Nuclear que aquesta) roman sense manteniment, Txernòbil ha estat renovada i és ara llar de més de 2000 persones, incloent a eventuals visitants a la Zona d'exclusió, qui s'allotgen en els sectors de la ciutat mes distants a la Central Nuclear. 51° 16′ N″ 30 13° E′ region:UA″ type-:cityCoordenades: 51° 16′ N″ 30 13° E′ region:UA″ type-:city