[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Holodomor - Viquipèdia

Holodomor

De Viquipèdia

Víctima infantil del Holodomor
Víctima infantil del Holodomor

La fam d'Ucraïna (1932-1933) o Holodomor va ser una de les més grans catàstrofes d'Ucraïna en la història moderna, amb la pèrdua de diversos milions de vides humanes (la quantitat exacta no és clara). Mentre que en general es parla de la fam a Ucraïna com a part de les Fams a Rússia i la URSS, que van afectar diverses regions de la URSS, el terme Holodomor s'usa específicament pels esdeveniments que van passar als territoris poblats per ucraïnesos.

La majoria d'estudiosos moderns estan d'acord que la fam va ser causada per les polítiques governamentals de la Unió Soviètica sota Stalin i no per causes naturals. L'Holodomor també s'anomena de vegades el genocidi ucraïnès [1] [2] [3] [4], la qual cosa implicaria una enginyeria social soviètica dirigida a destruir la nació ucraïnesa com a factor polític i com a entitat social [1]. Mentre que els historiadors continuen sense posar-se d'acord en si les polítiques que van dur a l'Holodomor cauen en la definició legal de genocidi, Espanya [2] i deu països més l'han reconegut com a tal. El 28 de novembre de 2006 el Parlament d'Ucraïna va aprovar una proposta de llei segons la qual la fam forçada de l'època soviètica va ser un acte de genocidi contra el poble ucraïnès [3].

[edita] Etimologia

La paraula Holodomor prové de les paraules ucraïneses 'голод' (gholod)[4] i 'мор' (mor), que signifiquen fam i plaga[5] respectivament. El terme també pot haver-se originat en l'expressió 'Морити голодом' (moryty gholodom), que significa "infligir la mort per gana".

[edita] Referències

  1. Yaroslav Bilinsky (1999). «Was the Ukrainian Famine of 1932-1933 Genocide?». Journal of Genocide Research 1 (2): 147–156.
  2. Proposición no de Ley presentada por el Grupo Parlamentario Catalán (Convergència i Unió), de conmemoración del 75 aniversario de la gran hambruna sufrida por el pueblo ucraniano en 1932-1933, Boletín Oficial de las Cortes Generales, Serie D:General, Núm. 551, Mayo 14, 2007
  3. Lisova, Natasha. "Ukraine Recognize Famine As Genocide", Associated Press, 28.11.2006.
  4. La transliteració de l'ucraïnès en aquest cas pot crear confusió. Les paraules ucraïneses голод (fam) i холод (fred) poden ser transliterades en la mateixa representació com a holod. Alternativament, голод i холод poden ser transliterades a gholod i kholod, respectivament, sense ambigüitat. Pels detalls, vegeu Romanització de l'ucraïnès.
  5. Plaga en el sentit de "mal o aflicció desastrosos", "un resultat sobtat i no desitjat". Vgeu la definició al Meriam-Webster's Online Dictionary.

[edita] Enllaços