[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Trull - Viquipèdia

Trull

De Viquipèdia

Trull és el nom del local destinat a la fabricació de l'oli d'oliva.

L'etimologia d’aquesta paraula deriva del llatí vulgar torclum que significa esprémer retorcent ja que des de temps de l'antic Egipte s'havia obtingut oli d'oliva retorcent manualment la massa aixafada d’olives dins una tela i recollint-ne el suc.

També , per extensió es dóna el nom de trull al corró de pedra amb que tradicionalment s’aixafaven les olives i a la pica de pedra on es guarda l’oli.

Antigament també es deia trull a la premsa per obtenir vi.

[edita] Trull amb sistema tradicional

Fins els anys seixanta del segle XX la tecnologia que es feia servir no havia canviat gaire respecte a la dels temps del romans:

Després de la neteja de les olives per evitar la terra, pedres o altres restes s’iniciava el procediment d’extracció amb les fases següents:

  • Moldre amb amb tres o quatre corrons tronco-cònics de pedra sobre una solera també de pedra. El mecanisme era mogut per la força d’un animal i més recentment per un motor. El procés duran entre 15 i 30 minuts.
  • Batuda lenta i contínua de la massa resultant per tal de facilitar la formació de gotes més grans de 30 micres de diàmetre que són les que es poden separar de l’aigua de vegetació.
  • Premsat amb premses hidràuliques formant una columna de cofins d’espart amb la pasta de les olives dins. El suc el forma l’oli i la morca i és recollit.
  • Decantació: Per separar l’oli de la part líquida. Es diposita en uns petits dipòsits de ceràmica amb fons cònic amb un pendent no menor del 30% que facilita la separació.

[edita] Trull amb sistemes moderns

A diferència del sistema tradicional que és discontinu, els sistemes moderns en dues o tres fases són continus.

La molturació es fa amb màquines cilíndriques equipades amb martells mecànics. La batedora la formen habitualment tres cilindres buits amb paletes per remoure la massa. L’extracció es a través d'una centrífuga horitzontal o decànter on el líquid es separa per la diferència de densitat que hi ha amb l'oli.

En el sistema de tres fases s’obtenen de menor a major densitat: oli, morca i sansa o pinyolada

En el sistema de dues fases a través d'usar unes centrífugues modificades s’obté només oli i una barreja de morca i sansa. l'objectiu de les dues fases es la de no produir menys residu líquid que és difícil d’eliminar i molt contaminant.