Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Trastorn de p??nic - Viquip??dia

Trastorn de p??nic

De Viquip??dia

Trastorn de p??nic
Classificaci?? i recursos externs
ICD-10 F41.0
ICD-9 300.01, 300.21
DiseasesDB 30913
Viquip??dia:Av??s m??dic
AV??S M??DIC

El trastorn de p??nic ??s un trastorn psicol??gic en el qual la persona afectada presenta atacs sobtats de terror en abs??ncia d'un est??mul extern desencadenant. Es pot tractar amb medicaments (ansiol??tics, antidepressius, etc.) o ter??pia psicol??gica cognitiu-conductual.

Un pacient amb trastorn de p??nic se sent sobtadament terroritzat sense cap ra??. Aquests episodis freq??ents de terror se'n diuen atacs de p??nic. Durant un atac de p??nic, sovint hi trobem tamb?? s??mptomes f??sics com batecs r??pids del cor, dificultat de respirar o marejos.

Els atacs de p??nic poden oc??rrer en qualsevol moment o lloc sense previ av??s.

Etimol??gicament t?? el seu origen en un episodi hist??ric esdevingut al segle I A.D. referit per Plutarc. Segons aquest autor grec (De defectu oraculorum "La f?? dels Oracles"), durant el regnat de l'emperador Tiberi (A.D. 14-37) els tripulants d'un vaixell de cabotatge que feia cap a Roma, en passar davant de l'illa grega de Paxos, van sentir un lugubre gemec, sortit de la foresta, que deia:"el gran deu Pan ha mort!". En arribar a Roma, la noticia es va escampar, provocant una gran por a tot el territori de l'Imperi fins al punt que, finalment, l'Emperador Tiberi es va veure obligat a publicar un edicte, dient que el deu Pan no havia mort. D'aquest episodi hist??ric en deriva el terme panic.

Aquest episodi ha estat sovint vinculat amb la mort i resurrecci?? de Jes??s de Natzaret, ent??s com el moment que marca la f?? del paganisme del qual, el deu Pan n'era el s??mbol.

A l'obra de teatre "Tot esperant Godot", per exemple, de Samuel Beckett, Pozzo, un dels personatges, diu la frase "Escolteu, Pan dorm", que ha estat sovint interpretada com una refer??ncia a l'episodi referit per Plutarc.