[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Transcarpàcia - Viquipèdia

Transcarpàcia

De Viquipèdia

Localització de la Transcarpàcia a Ucraïna

La Transcarpàcia (en ucraïnès Закарпатська область, Zakarpatska óblast o Закарпаття, Zakarpàttia; en hongarès Kárpátalja) és una de les 24 províncies o óblasts d'Ucraïna, a l'extrem occidental de l'estat, fronterera amb Polònia al nord, Eslovàquia al nord-oest, Hongria al sud-oest i Romania al sud, i amb les províncies de Lviv al nord-est i Ivano-Frankivsk al sud-est.

Té una superfície de 12.800 km² i una població d'1.249.663 habitants (2004). La capital és Ujhorod i també hi destaquen les ciutats de Mukatxeve i Txop, nus de comunicacions. L'economia regional està basada en el comerç transfronterer i l'explotació vitivinícola i forestal.

Tradicionalment aquest territori també s'ha anomenat Ucraïna Subcarpàtica i Ucraïna Transcarpàtica, ja que es troba separada de la gran plana ucraïnesa per la serralada dels Carpats, i històricament correspon a la Rutènia Carpàtica, bressol de la nació rutena.

La regió ha canviat diverses vegades de mans al segle XX: ha pertangut a Hongria, a Txecoslovàquia, novament a Hongria, posteriorment fou annexada a l'URSS i, finalment, a Ucraïna.

Escut de Transcarpàcia
Escut de Transcarpàcia

[edita] Societat

La població, majoritàriament d'ètnia ucraïnesa (de fet, rutena), parlen una llengua emparentada amb l'ucraïnès, el rutè. Es divideix en grups etnogràfics diferents: lemki, verkhovintsi i doliniane. Els rutens o rusin no sempre són reconeguts pel poder ucraïnès. I malgrat els resultats favorables del referèndum, l'autonomia promesa encara no ha estat atorgada. De fet actualment la majoria de rutens estan ucraïnitzats (la ucraïnització fou duta a terme per Stalin a partir del 1946) i ja no es reconeixen com a rutens.

Hi viu una important minoria hongaresa (200.000 habitants); a Berehevo funciona el primer col·legi hongarès d'Ucraïna: el col·legi de Ferenc Rákoczi II. Altres minories destacades són la romanesa, la russa i l'eslovaca. La seva llengua i cultura gaudeix d'una certa protecció a través de l'educació pública, associacions, etc. La Transcarpàcia és, així mateix, la regió ucraïnesa que compta amb el major nombre de persones d'ètnia gitana (unes 25.000).

La majoria dels habitants, contràriament als altres ucraïnesos, professen la religió uniata, vinculada des del 1596 a l'Església catòlica romana.

[edita] Història

Mapa de la Transcarpàcia polonesa
Mapa de la Transcarpàcia polonesa


Subdivisions administratives d'Ucraïna
Províncies o óblasti

Dnipropetrovsk - Donetsk - Ivano-Frankivsk - Jitomir - Khàrkiv - Kherson - Khmelnitski - Kíev - Kirovohrad - Luhansk - Lviv - Mikolaiv - Odessa - Poltava - Rivne - Sumi - Ternopil - Transcarpàcia  - Txerkasi - Txernihiv - Txernivtsi - Vinnítsia - Volínia - Zaporíjia

República autònoma

Crimea

Ciutats amb status especial

Kíev - Sebastòpol


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Transcarpàcia