[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tokugawa Ieyasu - Viquipèdia

Tokugawa Ieyasu

De Viquipèdia

Aquest article necessita traducció.

Aquesta pàgina està traduint-se de l'idioma anglès a partir de l'article [[:{{{3}}}:{{{2}}}|{{{2}}}]], raó per la qual pot haver-hi llacunes de continguts, errors sintàctics o escrits sense traduir.
Podeu col·laborar amb la Viquipèdia continuant amb la traducció des de l'[[:{{{3}}}:{{{2}}}|article original]]. Si l'article roman sense traducció completa durant molt de temps, podrà passar al registre de pàgines per esborrar.



El shogun Tokugawa Ieyasu
El shogun Tokugawa Ieyasu

Tokugawa Ieyasu, en japonès 徳川 家康, (31 de gener de 15431 de juny de 1616), va ser el fundador i primer shogun del Tokugawa bakufu (Shogunat Tokugawa) de Japó, qui va governar des de la batalla de Sekigahara, del 1600 fins a la Restauració Meiji el 1868. Ieyasu va governar des de 1600 (oficialment 1603) fins a la seva renúncia el 1605.

Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Infància (1543-1556)

Tokugawa Ieyasu va néixer el 31 de gener de 1543 en la província de Mikawa. El seu nom original era Matsudaira Takechiyo. Era fill de Matsudaira Hirotada (1526 – 1549), un senyor de Mikawa que passava la majoria del seu temps en guerra contra el clan Oda i el clan Imagawa. La família Matsudaira estava dividida en dues faccions: un costat volia ser vassall del clan Imagawa, mentre que l'altre, preferia el clan Oda. Aquesta baralla familiar va ser la raó de l'assassinat del pare d'Hirotada (avi de Takechiyo), Matsudaira Kiyoyasu (? - 1536). A diferència del seu pare i la majoria de la seva família, Hirotada va trobar al clan Imagawa com el menor dels dos mals. La lleialtat de Hirotada cap als Imagawa va causar que la resta de la seva família donés suport al clan Oda amb més força que abans. El 1548, quan el clan Oda va envair Mikawa, Hirotada es va dirigir a Imagawa Yoshimoto, cap del clan Imagawa, en demanda d'ajuda per a combatre als invasors. Yoshimoto va accedir a ajudar amb la condició que Hirotada enviés al seu fill Takechiyo a Sumpu com un ostatge en exili. Hirotada va acceptar, a pesar de la pressió dels membres de la família Matsudaira. Takechiyo i un grup de servents van ser enviats cap a Sumpu com ostatges.

Oda Nobuhide, el líder dels Oda, es va assabentar de l'arranjament de Hirotada i Imagawa i va atacar la caravana en la qual viatjava Takechiko. Va Ser capturat i dut al Castell Kowatari en Owari. Nobuhide va amenaçar amb assassinar a Takechiko tret que Hirotada trenqués tots els vincles que tenia amb el clan Imagawa. Hirotada va dir que el sacrificar al seu propi fill mostraria la serietat del pacte amb el clan Imagawa.

Takechiyo, no obstant això, no va sofrir cap dany. El 1549, Hirotada va morir de causes naturals; poc temps després, Nobuhide també va morir. Les morts van fer un gran dany a un ja afeblit clan Oda i van deixar a la família Matsudaira sense líder. Amb Imagawa en una posició forta, Yoshimoto va enviar un exèrcit a càrrec del germà menor del seu pare, Imagawa Sessai, per a atacar un castell Oda on vivia Oda Nobuhiro, el fill major de Nobuhiro, i nou cap dels Oda.

Sessai va prendre el Castell i va capturar a Nobuhiro com ostatge. Negociant amb el segon fill de Nobuhide, Oda Nobunaga, li va oferir retornar el castell als Oda i perdonar la vida de Nobuhiro a canvi de que es permités a Takechiyo regressar amb els Imagawa. Nobunaga va acceptar, Nobuhiro i el castell van ser retornats als Oda. Sessai va regressar a Sumpu amb Takechiyo. Takechiyo va créixer a Sumpu, però els seus familiars a Mikawa, estaven temerosos sobre el futur dels Matsudaira ara que el clan Oda estava afeblit i que els Matsudaira eren vassalls dels Imagawa.

[edita] L'escala cap al poder (1556-1584)

El 1556, quan contava 13 anys, Takechiyo, va canviar el seu nom pel de Matsudaira Motoyasu. A canvi del seu retorn a Mikawa, els Imagawa li van ordenar lluitar contra el clan Oda en una sèrie de batalles. Motoyasu va guanyar la seva primera batalla en Terabe, aconseguint gran renom. En aquells dies, Oda Nobuhiro havia mort, i el lideratge del clan Oda havia passat a les mans d'Oda Nobunaga. Després d'aquestes batalles, els Matsudaira i els soldats de Mikawa van començar a demandar una major autonomia als Imagawa. El 1560, Yoshimoto va ajuntar 20.000 homes (molts d'ells de Mikawa), amb els quals va marxar cap a Kyoto: va ser el primer daimyo a fer això des de 1538. Motoyasu va ser enviat de Mikawa amb els seus homes per a atacar el fort Marune. AL capturar el fort, Motoyasu i els seus homes es van quedar al lloc per a defensar-lo. Per això, Motoyasu i els seus homes, van evitar la sagnant batalla de Okehazama, que va tenir lloc prop de Nagoya, on el clan Imagawa va ser derrotat, i Imasagawa Yoshimoto assassinat. Motoyasu es va retirar juntament amb els seus homes a Mikawa, i finalment, amb la mort de Yoshimoto, va decidir lliurar-se de la influència dels Imagawa.

Motoyasu va decidir aliar-se amb els Oda, pactant un tracte secret amb Oda Nobunaga. Aquest secretisme era necessari degut al fet que molts membres de la família Matsudaira (incloent l'esposa de Motoyasu i el seu fill, Hideyasu) encara eren ostatges a Sumpu del nou líder dels Imagawa, Imagawa Ujizane, fill de Yoshimoto. El 1561, Motoyasu i els seus homes van marxar i van capturar el fort Kaminojo, pertanyent als Imagawa, el que va indicar a Nobunga que Motoyasu ja no li era lleial als Imagawa. Motoyasu va matar al comandant del castell, Udono Nagamochi, i va prendre a la seva esposa i als seus dos fills com ostatges. Ujizane, adonant-se que els Udono eren més importants que els Matsudaira, va alliberar a la família Matsudaira a canvi de l'esposa i els fills de Udono.

Ara, tenint llibertat d'acció amb el retorn de la seva família, Motoyasu va començar a reformar el clan Matsudaira després d'anys de decadència, i pacificar Mikawa. També va consolidar i va fer més poderosos als seus vassalls regalant-los terres i distribuint els castells de Mikawa als més importants (incloent Profunda Tadakatsu, Ishikawa Kazumasa, Koriki Kiyonaga Sakai Tadatsugu, i Sakikabara Yasumasa) el 1566.

El 1564, Motoyasu va derrotar al Mikawa Monto, un grup militar anti Matsudaira, gairebé perdent la seva vida en el procés quan va ser copejat per una bala que no va penetrar a la seva armadura. El 1565, va atacar les defenses de Imagawa a Totomi. En 1567, va demanar a l'Emperador Ogimachi canviar el seu cognom per Tokugawa, prenent el nom de Tokugawa Ieyasu. Després d'això, va començar a demandar descendència de part del clan Minamoto a través del clan Nitta, i al final, va demanar tenir descendència de la Família Imperial. AL mateix temps, va dissenyar un arbre familiar que prenia descendència del clan Fujiwara. Historiadors moderns usen això com prova que els reclams de Ieyasu d'herència imperial van ser fabricats per a ilegitimizarse a si mateix.

Tot i que la família Tokugawa era simbòlicament independent, encara no podien sobreviure sense el clan Oda, i sense el mateix Nobunaga. Quan Nobunaga pren Kyoto el 1568 , es converteix en el líder de-facto de Japó, moltes de les tropes victorioses pertanyien a Tokugawa. AL mateix temps, Ieayasu estava impacient per començar a expandir els seus propis territoris. Ell i Takeda Shingen, qui estava al capdavant del clan Takeda en Kai, van convenir un pacte, on junts es farien de la resta del territori de Imagawa. En 1570, les tropes de Ieayasu finalment es van apropiar de Totomi, i després Shingen va ocupar Suruga i Sumpu, la capital dels Imagawa. No obstant això, per llavors, l'aliança entre els Takeda i els Tokugawa anava en descens, fins i tot Ieyasu es va unir amb el seu enemic Imagawa Ujizane prometent-li que li retornaria Totomi i Suruga. AL mateix temps, Ieyasu va fer altre pacte, aquesta vegada amb Uesugi Kenshin, el cap del clan Uesugi i archienemic del clan Takeda. Tenint assegurat el suport dels Uesugi, Ieyasu va moure la seva capital de Okazaki en Mikawa a Hamamatsu en Totomi.

Amb les terres dels Imagawa completament absorbides per la influència Tokugawa, els membres del clan Imagawa es van convertir en vassalls dels Tokugawa, amb els Uesugi com els seus aliats més forts. Els Tokugawa i els Takeda estaven preparats per la guerra. Ieayasu encara tenia el suport de Nobunaga, però aquest pensava que algunes coses en les quals Ieyasu s'estava ficant no eren del tot segures. El 1570, Ieyasu va conduir a 5,000 dels seus homes per a ajudar a Nobunaga a la batalla de Anegawa en contra dels Asai i els Asakura, això va consolidar l'aliança Tokugawa-Oda. No obstant això, Ieyasu no va ser capaç de tornar a ajudar a Nobunaga en dos anys, la guerra amb els Takeda va començar el 1571.

El 1572, els Takeda van prendre el castell Futamata pertanyent a Ieyasu, i Shingen va derrotar a Ieyasu a la batalla de Mikatagahara, on Ieyasu gairebé perd la seva vida conduint a les seves tropes. Takeda Shingen va morir el 1573, i va ser succeït pel seu fill Takeda Katsuyori, qui va capturar el fort Taketenjin el 1574. No obstant això, a pesar de la captura d'aquest important port Tokugawa, la predominancia dels Takeda s'acostava a la seva fi. El 1575, Katsuyori va atacar el castell Nagashino a Mikawa, i Ieyasu va demanar ajuda a Nobunaga. Quan Nobunaga va mostrar una mica d'aprensió a l'atacar a Takeda, Ieyasu va amenaçar de fer les paus amb els Takeda i atacar al clan Oda a Owari i a Mino. Nobunaga va canviar de parer i va enviar el seu exèrcit cap a Mikawa. Les forces Oda-Tokugawa de 38,000 homes van devastar als Takeda el 28 de Juny de 1575, encara que pels pròxims anys, Takeda Katsuyori va continuar atacant els territoris dels Oda i els Tokugawa.

El 1579, l'esposa de Ieyasu i el seu fill major, Tokugawa Hideyasu, van ser acusats de conspirar amb Takeda Katsuyori para assassinar a Nobunaga. L'esposa de Ieyasu va ser decapitada, i Hideyasu va ser forçat a fer l'harakiri. Llavors, Ieyasu va nomenar al seu tercer fill (i el seu favorit) Tokugawa Hidetada com hereu, doncs el seu segon fill va ser adoptat per Toyotomi Hideyoshi, un gran samurai.

El 1582, un altre atac combinat entre els Oda i els Tokugawa van destruir als Takeda. Takeda Katsuyori, així com el seu fill major i hereu, Takeda Nobukatsu, van cometre seppuku. Ara que els Takeda ja no figuraven al mapa, Ieyasu va poder ajudar a Nobunaga amb la seva campanya per a reunificar Japó. Per la seva ajuda, Ieyasu va rebre el control de la província de Suruga (incloent Sumpu) i les àrees que delimitaven amb el clan Hojo. Els Tokugawa i els Hojo es van aliar, doncs Ieyasu es duia bé amb Hojo Ujinori, germà menor del cap dels Hojo, Hojo Ujimasa.

El 1582, Ieyasu estava quedant-se en Sakai, a la provincia de Settsu, quan va rebre la notícia que Oda Nobunaga havia estat assassinat per Akechi Mitushide, cap del clan Akechi. Ieyasu es va dirigir cap a Mikawa, temerós de poder ser assassinat també. Ieyasu no desitjava atacar al clan Akechi, però els Tokugawa van prendre avantatge de la situació prenent Kai i Shinano. Després d'una decisiva victòria en la Batalla de Yamazaki. Hojo Ujimasa, sentint-se amenaçat, va enviar tropes cap a Kai. No obstant això, no va haver batalles, els Hojo i els Tokugawa farien aviat les paus. Per a quedar en bons termes, Ieyasu li va donar als Hojo terres en Kai i en Shinano. Ieayasu va començar a modificar la seva administració, basant-se en el model dels Takeda, integrant l'exèrcit Takeda en el Tokugawa. En 1583, els principals candidats a prendre el comandament de Japó eren Toyotomi Hideyoshi (pare adoptiu del segon fill de Ieyasu) i Shibata Katsuie. Ieyasu es va mantenir al marge en aquest conflicte, i Hideyoshi va derrotar a Katsuie en la batalla de Shizugatake en 1583. Després que Shibata Katsuie va cometre harakiri, Toyotomi Hideyoshi i el clan Toyotomi, es van convertir en els governants del Japó.

[edita] Ieyasu i Hideyoshi (1584-1598)

El 1584, Ieyasu va decidir de donar suport a Oda Nobukatsu, el fill major i hereu d'Oda Nobunaga contra Hideyoshi. Aquest va ser l'acte més perillós i podria haver sigut l'aniquilació del clan Tokugawa.

Les tropes de Tokugawa van establir-se a la fortalesa tradicional del clan Oda d'Owari, Hideyoshi va respondre enviant l'exercit allí. La campanya de Komaki va ser la única vegada que els grans unificadors del Japó van lluitar un contra l'altre. En aquest encontre, Ieyasu va guanyar l'única batalla important de la campanya a Nagakute. Després d'infructuoses marxes i fintes, Hideyoshi va acabar amb la guerra negociant. Primer va fer la pau amb Oda Nobukatsu i després va oferir una treva a Ieyasu. L'acord va ser fet a finals d'any i un dels termes de l'acord era que el segon fill de Ieyasu, O Gi Maru, fos adoptat com a fill de Hideyoshi.

[edita] La campanya de Sekigahara (1598-1603)

[edita] Ieyasu Shogun (1603-1605)

[edita] Ogosho Ieyasu (1605-1616)

[edita] El setge d'Osaka

Precedit per:
ningú
Shōgun Tokugawa
1600 - 1605
Succeït per:
Tokugawa Hidetada