[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Sekigahara - Viquipèdia

Batalla de Sekigahara

De Viquipèdia

Batalla de Sekigahara
Part del Període Sengoku
Pintura del Període Edo sobre la batalla.
Data El 21 d'octubre de 1600
Localitat Sekigahara, Prefectura de Gifu (Japó)
Resultat Victoria decisiva del clan Tokugawa; Començament de fet del Shogunat Tokugawa.
{{{mapa}}}
Bàndols
Clan Tokugawa Clan Toyotomi
Comandants
Tokugawa Ieyasu
Tokugawa Hidetada
Kobayakawa Hideaki
Ishida Mitsunari
Mōri Terumoto
Forces
88.888 81.890
Baixes
Desconegudes, encara que molt menors que el bàndol contrari. Al menys 40.000 morts
Batalla anterior Batalla posterior

La batalla de Sekigahara (関ヶ原の戦い; Sekigahara no tatakai) va ser una batalla decisiva que va tenir lloc el 15 de setembre de 1600 (en l'antic calendari xinès, 21 d'octubre en el modern) que va buidar el camí a el Shogunat per a Ieyasu Tokugawa. Encara que li duria tres anys més consolidar la seva posició de poder sobre el daimyo, es considera que la batalla de Sekigahara és el començament no oficial del Shogunat Tokugawa, l'últim shogunat que va controlar el Japó.

[edita] La batalla

Es va enfrontar Tokugawa Ieyasu (comandant de les forces de l'Est) a Ishida Mitsunari (forces de l'Oest), general en cap d'una coalició lleial a Hideyori, l'hereu de Toyotomi Hideyoshi, l'anterior "cabdill unificador" japonès. Governava en nom de Hideyori un consell de cinc regents, entre els quals estaven Tokugawa i Ishida, del que també cal destacar a Mori Terumoto, en aquells dies un dels més poderosos daimyos de Japó.

Després de diversos setges a castells portats a terme per ambdós bàndols, les forces principals es van enfrontar per fi a Sekigahara. Ambdós bàndols contaven amb un nombre similar d'efectius, però la batalla va acabar amb la completa victòria de les forces de l'Est. Aquestes van ser les raons:

  • Tokuwaga Ieyasu era un líder excepcional i un gran militar que va saber aglutinar sòlidament les forces de la seva coalició. Durant la batalla, va mantenir sempre el control i la iniciativa i l'únic problema del que va haver de cuidar-se, tot i que no era culpa seva, va ser la arribada amb retard a la batalla per part de les forces pertanyents als seus propis dominis, al comandament del seu fill Hidetada. Alhora que contava amb extraordinaris guerrers com el cas de Tadakatsu Honda, la seva filla Ina Honda i els experts ninges units per Hanzo Hattori ninja de la regió de Iga
  • Ishida Mitsunari era un polític i intrigant que mai va contar amb la lleialtat absoluta de les forces de la seva coalició. Durant la batalla, no obstant això, va combatre bravament amb les forces que van romandre al seu bàndol.
  • Mori Terumoto, al comandament d'una part molt important de les tropes de la coalició de l'Oest, va actuar tèbiament en tota la campanya i durant la batalla de Sekigahara va mantenir a les seves forces inactives.
  • Kobayakawa Hideaki, brau i joveníssim daimyo pertanyent a la coalició de l'Oest, havia jurat lleialtat secreta a Ieyasu: el seu honor havia estat insultat per Ishida durant l'anterior campanya de Corea i no ho havia oblidat. Durant la batalla va canviar de bàndol i va arremetre per sorpresa contra els seus anteriors aliats, precipitant la victòria de la coalició de l'Est.