[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tiranosaure - Viquipèdia

Tiranosaure

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Tiranosaure
Registre fòssil: Cretaci superior
Esquelet de tiranosaure a l'AMNH
Esquelet de tiranosaure a l'AMNH
Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Archosauria
Superordre: Dinosauria*
Ordre: Saurischia
Subordre: Theropoda
Infraordre: Coelurosauria
Família: Tyrannosauridae
Gènere: Tyrannosaurus
Osborn, 1905
Espècies
  • T. rex  Osborn, 1905
Sinònims
  • Albertosaurus megagracilis
  • Dynamosaurus imperiosus
  • Gorgosaurus lancensis?

El tiranosaure (Tyrannosaurus, "rèptil tirà") fou un gènere de dinosaures teròpodes celurosaures que visqueren a Amèrica del Nord occidental a finals del període Cretaci, al Maastrichtià, fa entre 68 i 65 milions d'anys.

Les seves restes fòssils són escasses. Fins el 2006 s'han trobat trenta espècimens, que inclouen només tres cranis complets. Els primers espècimens trobats tingueren un paper important en la Guerra dels Ossos. Tyrannosaurus rex és el dinosaure carnívor més conegut en la cultura popular.

L'1 de gener del 2007 Swiss-Prot va anunciar haver pogut seqüenciar tres fragments de proteïnes de col·lagen mitjançant espectrometria de masses d'un fragment de teixit tou conservat del dinosaure. La seqüència més antiga seqüenciada abans que aquesta era la d'una magnòlia de feia entre 17 i 20 milions d'anys, convertint-se la del tiranosaure no només en la primera de dinosaure que s'hagi pogut mai seqüenciar sinó també en la més antiga de totes.[1]

Taula de continguts

[edita] Descobriment

La localització de tots els descobriments esta restringida a Amèrica del Nord. El primer exemplar (una vèrtebra parcial) fou descobert per Edward Drinker Cope l'any 1892 i es va descriure com Manospondylus gigas. Fou atribuida al Tyrannosaurus rex l'any 1912 per Henry Fairfield Osborn. Barnum Brown, el conservador auxiliar del Museu Americà d'Història Natural, trobà el segon esquelet a Wyoming l'any 1900. Aquest exemplar fou originalment anomenat Dynamosaurus imperiosus en el mateix document en el que el Tyrannosaurus rex fou descrit. Si no hagués estat per l'ordre de les pàgines, Dynamosaurus s'hagués convertit en el nom oficial. El material original del Dynamosaurus resideix en les col·leccions del Museu d'Història Natural de Londres.

[edita] Característiques

El tiranosaure fou un dinosaure depredador summament poderós que arribà a mesurar entre 12 i 14 metres de longitud i entre 5 i 6 d'alçada, amb un pes d'entre 4 i 8 tones. El tiranosaure presentava un gran crani d'1'75 metres aprovisionat de fosses oculars i nasals que l'ajudaven a disminuir el pes i no deixar caure la presa mentre la consumia. El seu crani té molts ossos fusionats, de manera que presentava poca mobilitat però en canvi és d'una estructura més sòlida. Tyrannosaurus tenia un cos de proporcions mitjanes, que no era ni molt robust ni molt prim, però si pesat. El coll era gruixut i musculós però curt.

[edita] Referència

  1. T rex and us

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Tiranosaure