[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tiberi Semproni Llong I - Viquipèdia

Tiberi Semproni Llong I

De Viquipèdia

Tiberi Semproni Llong I (Tiberius Sempronius C. F. C. N. Longus) fou un magistrat romà.

Fou cònsol amb Publi Corneli Escipió el 218 aC, al iniciar-se la segona guerra púnica. Li fou assignada la província de Sicília ja que els romans no creien que Anníbal pogués passar els Alps. L'any 218 aC Semproni fou enviat a l'Àfrica amb 160 quinqueremes per aplegar forces i provisions, mentre que Escipió fou enviat a Hispània per interceptar Aníbal. A Sicília va fer la guerra als cartaginesos i va conquerir Melita (Malta) que estava en poder de Cartago. Al seu retorn a Lilibea va anar al nord de l'illa amb una flota per enfrontar-se a la flota púnica, a la que va rebutjar. Llavors fou cridat a Itàlia pel seu col·lega Escipió, que havia estat ferit i era acosat per les forces d'Aníbal després de la batalla de Tesino, i com que era hivern no es va atrevir a anar per la mar Adriàtica i va creuar l'estret de Messana i va pujar fins Ariminium en 40 dies. Allí es va reunir amb el seu col·lega que era a l'esquerra del Trèbia. Va arribar al desembre, i contra el consell de Escipió, Semproni va dirigir un ambiciós atac a la batalla de Trèbia. El seu exèrcit va carregar contra una trampa d'Aníbal i va ser envoltat per les forces del germà d'Aníbal, Magó Barca. Malgrat que va ser una derrota sagnant, Tiberi Semproni i una força de 10.000 legionaris es van obrir pas a través de les línies cartagineses fins a la seva rereguarda i van escapar; els dos cònsols es van haver de refugiar darrera les muralles de Placentia.

El gener del 217 aC va tornar a Roma per a assistir al procés d'elecció dels nous cònsols. El va succeir Gai Flamini i va tornar amb l'exèrcit al campament d'hivern.

Més tard va dirigir una força al sud d'Itàlia amb la que va derrotar a Hannó prop de Grumentum a Lucània el 215 aC. L'exèrcit de Semproni va matar 2.000 enemics i va capturar 280 més, fent fora a Hanno de la Lucània.

Després fou decemvir sacris faciundis. Va morir el 210 aC. Va deixar un fill que portava el seu mateix nom: Tiberi Semproni Llong II