[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tiberi Coruncani - Viquipèdia

Tiberi Coruncani

De Viquipèdia

Tiberi Coruncani (Tiberius Coruncanius) fou un magistrat i jurista romà. Fou el primer de la família (originaria de Camerium segons Tàcit i de Tusculum segons Ciceró) a obtenir una magistratura.

El 280 aC fou cònsol junt amb Publi Valeri Leví (Publius Valerius Laevinus) i mentre el seu col·lega va fer la guerra a Pirros d'Epir, Tiberi va anar a Etrúria i va derrotar a Vulsinii i Vulcii i va obtenir els honors del triomf que va celebrar al començament de l'any següent. El 270 aC fou censor amb Gai Claudi Canina i va fer un recompte de la població que es va fixar en 277.222 persones. El 254 aC fou creat pontífex màxim i fou el primer plebeu que va exercir aquest càrrec (encara que ja hi ha-via hagut pontífexs plebeus). El 246 aC fou dictador per celebrar el comicis i probablement va morir poc temps després ja força gran. Com a Pontífex màxim el va succeir Ce-cili Metel.

Fou orador u jurista i encara que no va deixar escrits va ser molt influent en les seves opinions durant la república.

Va deixar al menys dos fills, coneguts com els Coruncanii (els Coruncanis) que el 228 aC foren enviats com ambaixadors a la reina Teuta d'Il·líria, per queixar-se de les pirateries dels il·liris, i un d'ells al menys fou executat per ordre de la reina. Polibi els esmenta com Gai Coruncani i Luci Coruncani, però Plini els esmenta com Publi Juni Coruncani i Tiberi Coruncani.

El cognom Coruncani apareix també com a Coruncà (Coruncanus). El nom del magistrat i jurista es esmentat també com a Tit però el correcte és Tiberi.