[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teodor Grapte - Viquipèdia

Teodor Grapte

De Viquipèdia

Teodor Grapte (Theodorus Graptus, Γραπτός) fou un escriptor eclesiàstic que fou declarat sant. La seva festa és el 27 de desembre.

Era fill de pares cristians nadius de Jerusalem. Teodor tenia un germà més petit de nom Teòfanes. Es va educar al monestir de Sant Saba prop de Jerusalem i fou ordenat pel "bisbe de Sió" és a dir pel patriarca de Jerusalem.

Fou enviat pel patriarca junt amb el seu germà per discutir amb l'emperador Lleó V de Bizanci (un fervent iconoclasta que va regnar del 813 al 820); els seus arguments van impressionar a l'emperador però no el van fer canviar i foren expulsats de la capital.

A la mort de Lleó l'emperador Miquel II (820-829) li va permetre retornar però no va tardar en ser expulsat altra cop. Teòfil va regnar del 829 al 842 i el va tractar encara pitjor; sembla que fou empresonat i un vers iàmbic fou gravat a la seva cara, de lo qual li va venir el sobrenom de Grapti (Γραπτοί); va viure després exiliat a Apamea de Bitínia. Per mitjà d'un pescador es va poder comunicar amb Metodi el patriarca de Constantinoble. Va morir a l'exili.

Obres seves foren:

  • 1. A Una carta a Joan bisbe de Cízic
  • 2. βίος Νικηφόρου τοῦ ἁγιοτάτου πατριᾳρχου Κωνσταντινουπόλεως, La vida de Nicèfor, patriarca de Constantinoble
  • 3.Υπὲρ τῆς ἀμωμήτον τῶν Χριστιανῶν πίστεως, De inculpata Christianorum fide
  • 4. Oratio in Dormientibus