[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teòfanes Grapte - Viquipèdia

Teòfanes Grapte

De Viquipèdia

Teòfanes Grapte (Theophanes Graptus, Γραπτός) fou un escriptor eclesiàstic que fou declarat sant. La seva festa és el 27 de desembre.

Era fill de pares cristians nadius de Jerusalem. Teòfanes tenia un germà més gran de nom Teodor Grapte. No hi ha noticies sobre la seva educació i ordinació. Fou enviat pel patriarca junt amb el seu germà per discutir amb l'emperador Lleó V de Bizanci (un fervent iconoclasta que va regnar del 813 al 820); els seus arguments van impressionar a l'emperador però no el van fer canviar i els dos germans foren expulsats de la capital.

A la mort de Lleó l'emperador Miquel II li va permetre retornar, però no va tardar en ser expulsat altra cop. Teòfil va regnar del 829 al 842 i el va tractar encara pitjor; sembla que fou empresonat junt amb son germà, i un vers iàmbic fou gravat a la seva cara, de lo que li va venir el sobrenom de Grapti (Γραπτοί); va viure després exiliat a Apamea de Bitínia. Per mitjà d'un pescador es va poder comunicar amb Metodi el patriarca de Constantinoble.

Mort el seu germà en data incerta vers el 840, el va sobreviure i va veure el final de la iconoclàstia quan va pujar al la regència Teodora, la vídua de Teòfil, en nom del seu fill Miquel III, i va ser nomenat bisbe de Nicea. Va morir un temps després en data desconeguda.

Les seves obres foren:

  • 1. Un Κανών, Canon, o himne pel seu germà Teodor, que fou inclòs en el llibre de l'església grega la Menaea per ser utilitzat el 27 de desembre
  • 2. Canon Epinicius sive Victorialis
  • 3. Canon Paracleticus ad B. Deipatram