[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Te Faaturuma - Viquipèdia

Te Faaturuma

De Viquipèdia

Te Faaturuma
Paul Gauguin, 1891
Oli sobre tela, 91,2 × 68,7 cm
Worcester Art Museum


Te Faaturuma (en tahitià normalitzat Te fa'aturama), La malenconiosa, La malhumorada o El silenci[1], és un quadre de Paul Gauguin fet el 1891 durant la seva primera estada a Tahití. Es conserva al Worcester Art Museum de Worcester (Massachusetts, EUA)[2]. Es coneix per la referència núm. 440 del catàleg de Wildenstein.

La model és una noia tahitiana, probablement la seva amant Tehemana, vestida amb una camisa blanca, asseguda al terra amb les cames creuades al costat d'unes fruites, un barret i un bol fumejant. Al fons, al exterior de la cabana, hi ha unes figures molt esquemàtiques d'un gos i un genet en el seu cavall. Els colors són clars, destacant el malva del fons que es reflecteix en el vestit de la model.

La dona silenciosa i meditativa transmet el sentit de misteri que els polinesis provocaven en l'artista:

«Sóc capaç d'entendre per què aquesta gent pot estar-se durant hores inacabables, fins i tot dies, asseguda sense dir una paraula, limitant-se a mirar malenconiosament el cel. Sóc capaç de sentir com tot això m'amara, i en aquests moments experimento un sentiment de descans absolut.»[3]

Probablement Gauguin també tenia aquest estat d'ànim malenconiós durant les primeres setmanes a Tahití quan va produir poques obres. En tahitià queda expressat pel terme fiu, «estar las, cansat, afartat», una actitud que va sorprendre els primer exploradors europeus i que continua vigent a la Polinèsia francesa amb l'expressió être fiu.

El mateix any 1891 va pintar el mateix tema a Faaturuma (Malenconia) amb una dona asseguda en una cadira. Les figures del fons a l'exterior de la cabana, l'home amb camisa blanca que observa l'interior i el gos que guarda l'entrada, les va tornar a reproduir a Eiaha Ohipa (1896).

El quadre va ser comprat per l'artista Edgar Degas. De fet, la perspectiva des de dalt recorda els estudis de ballarines de Degas.

[edita] Referències

  1. Segons el diccionari de l'Acadèmia Tahitiana és «restar silenciós, observar un moment de recolliment, parar-se per reflexionar»
  2. Fitxa del Worcester Art Museum
  3. Carta de Paul Gauguin a Mette Gauguin, 29 de juny de 1891. Recollida a Paul Gauguin, la búsqueda del paraíso, de Bernard Denvir, Odín Editores, Barcelona: 1994. ISBN 84-493-0081-9