[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tausret - Viquipèdia

Tausret

De Viquipèdia

La reina Tausret al Temple d'Amada (Núbia)
La reina Tausret al Temple d'Amada (Núbia)

La Reina Tausret o Reina Tausert fou el setè i últim faraó de la Dinastia XIXa d'Egipte.

Taula de continguts

[edita] Noms

El seu nom personal es creu que era Tausret Setepenmut (que significa Senyora de la força, escollida de Mut). Quan va pujar al tron va adoptar el nom de Sitre Meryamun (que vol dir Filla de Ra, estimada d'Amon).

Altres noms que va agafar en prendre el poder d'Egipte foren:

  • Nom d'Horus: Kanakht Merymaat-nebanemnisutmiitmu
  • Nom de Nebty (deesses Nekhbet i Buto): Geregkemet-wafkhasut

[edita] Antecedents familiars

Del seu origen poc se'n sap. Es creu que era filla del faraó Merneptà i la seva esposa Takhat. Un germanastre seu seria el faraó rebel Amenmesse, qui es rebel·là contra Seti II, espòs de Tausret.

[edita] Núpcies i descendents

Era una de les dones principals de Seti II, i la mare del seu fill gran Seti-Merneptà, que va morir essent un infant.

[edita] Regnat de Tausert

A la mort del seu espòs va pujar al tron Siptah o Sipta-Meremptah, fill d'una dona secundaria anomenada Tia o Tiaa (que potser ja era morta i segurament era d'origen asiàtic) i Tausret va assolir la regència. El canceller Bay, que es creu que era d'origen sirià i originalment havia estat escrivà reial de Seti II, la va ajudar en les tasques de govern i la va seduir o ja la tenia seduïda, assolint el control del tresor. Vers el cinquè any la reina ja va assolir els títols d'un faraó i a la mort d'aquest poc després va exercir la reialesa amb totes les prerrogatives d'un faraó.El canceller Bay de fet era el poder a l'ombra. Va governar durant un parell d'anys i es sap que va fer construccions a Heliòpolis i Tebes (un temple proper al Ramesseum i la seva tomba); el seu nom també es esmentat a Abidos, Hermòpolis i Memfis.

De la lluita pel poder a la seva mort va emergir Setnakht, que va fundar la dinastia XX.

[edita] Tomba de Tausert

Tomba de Tausert i després de Setnakht
Tomba de Tausert i després de Setnakht

A la seva mort fou enterrada a la seva tomba a la Vall dels Reis, però fou mes tard usurpada per Ramsès III per enterrar al seu pare Setnakht. La seva mòmia no s'ha identificat amb seguretat, però podrien ser els de la "dona D" trobats a la tomba KV35 d'Amenofis II.


Precedit per:
Siptà
Faraó d'Egipte
Dinastia XIXa
Succeït per:
Setnakht