[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Taletes - Viquipèdia

Taletes

De Viquipèdia

Tales de Creta o Taletes (Thales o Thaletas, Θαλῆς, Θαλήτας) fou un cèlebre músic i poeta líric grec. Com a Tales l'esmenten Aristòtil, Estrabó, Plutarc i Pausànies, però el nom Taletes és el que es va imposar més modernament. Se li atribueix la introducció des de Creta a Esparta dels principis o elements de la música i el ritme, inexistents en el sistema de Terpandre; va fundar la segona escola musical espartana.

Era nadiu de Creta, de la ciutat de Gortina encara que algunes tradicions el fan nadiu de Cnossos o Eliros. Obeint un oracle, els espartans el van convidar al seu país i va esdevenir el cap de la nova escola musical espartana κατάστασις)

Per la fixació de la seva cronologia cal considerar tres dades: Glauc diu que fou posterior a Arquíloc; Pausànies diu que Polimnest d'Esparta va composar versos en honor de Taletes; i Plutarc diu que la segona escola musical fou liderada per Taletes, Xenòdam, Xenòcrit de Locres Epizefiris, Polimnest i Sacades. Per tant Taletes fou més jove que Arquíloc i Terpandre però més vell que Polimnest i Alcman, i per una sèrie d'altres especulacions es pot considerar que va florir entre 690 i 660 aC.

L'escola musical de Taletes va introduir a Esparta una classe de música associada amb ritus religiosos del seu país natal on la tranquil·litat i l'adoració solemne d'Apol·lo era predominant junt amb animades danses, de manera similar a l'adoració de la Magna Mater Frígia. Les seves composicions principals foren peanes i hiporquemes. Va utilitzar tant la lira com la flauta.

Plutarc i altres autors l'esmenten també com a poeta líric i Suides dona el nom d'alguna de les seves obres: μέλη i ποιήματά τινα μυθικά, però fora d'això no s'ha conservat cap fragment.