[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sorpe - Viquipèdia

Sorpe

De Viquipèdia

Sorpe és un poble del municipi d'Alt Àneu (Pallars Sobirà). Està enlairat a la dreta de la Noguera Pallaresa, al nord de la vall del riu de la Bonaigua, a l'altra banda del qual es troba l'avetosa de la Mata, també coneguda com la Mata de Sorpe o, també, la Mata de València.

Està comunicat per carretera local amb la C-28 que, des d'Esterri i passant per València d'Àneu, enllaça amb la Vall d'Aran pel port de la Bonaigua, a l'oest de l'antic terme de Sorpe.

El 2005 tenia 42 habitants, amb què era el quart nucli més poblat del municipi.

Va tenir ajuntament propi fins al 1970, en què junt amb València d'Àneu, Isil i Son va formar el municipi d'Alt Àneu. L'any 1971 es constituí en entitat local menor, la qual fou suprimida el 1992. Tanmateix, l'any 1999 es creà l'entitat municipal descentralitzada de Sorpe.

L'edifici més destacat del poble és Sant Pere de Sorpe, església romànica de tres naus, molt modificada, amb un massís campanar rectangular i de la qual només resta l'absis nord. L'altar major és renaixentista, amb una talla romànica de sant Pere. Els frescos que decoraven les parets de l'església, del segle XII, constitueixen un important exponent de la pintura romànica i avui dia es poden admirar al Museu Nacional d'Art de Catalunya i al Museu Diocesà d'Urgell.


Coordenades: 42° 39′ 07″ N 1° 04′ 47.01″ E