[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Son Fadrinet - Viquipèdia

Son Fadrinet

De Viquipèdia

Coordenades: 39° 26′ 8.10″ N 3° 4′ 6.08″ E Son Fadrinet és un jaciment arqueològic de Campos (Mallorca), on a l'any 1988 es trobaren per casualitat les restes d'una basílica paleocristiana de la segona meitat del segle VI i que sembla que s'emprà fins a la conquesta musulmana, al segle X. El conjunt fou excavat per l'Institut Arqueològic Alemany [1] (secció de Madrid) entre el 1997 i el 2000 i es tracta de l'única basílica paleocristiana excavada completament a les Balears.

El conjunt és format per la basílica, el baptisteri, amb diferents habitacions, els annexos i enterraments. En la tipologia de l'edifici i en els mosaics, s'hi veuen reflectides les influències orientals i nord-africanes, que les distingeixen de les de la península Ibèrica. En les excavacions, s'hi trobà un valuós mosaic i monedes bizantines. Als voltants del jaciment també es trobaren restes d'establiments prehistòrics i dels períodes romà i islàmic i a la finca hi ha una cova amb pintures rupestres (Cova d'en Francina).

Altres basíliques paleocristianes de les Balears, totes relacionades amb les nord-africanes, són les de Son Peretó (Manacor), Cas Frares (Santa Maria del Camí), Sa Carrotja (Portocristo, Manacor), Son Bou (Alaior), el Fornàs de Torelló (Maó), el Cap del Port de Fornells (el Mercadal), illa d'en Colom (Maó), Ciutadella.

Després del descobriment, els propietaris del jaciment estaven disposats a cedir durant 30 any 8.000 m2 perquè el conjunt fos museïtzat i el govern de les Balears i l'insular acordaren un pressupost per a la museïtzació del jaciment i un termini de 14 mesos per a dur-la a terme. Aleshores el govern de les Balears realitzat un projecte de museïtzació, [2], però després de les següents eleccions polítiques, el nou govern, en mans d'un partit diferent del que havia signat l'acord, intentà que la propietat renunciàs al projecte.

L'any 2006 els propietaris reclamaren la devolució dels mosaics extrets per a la seva restauració perquè, contravenint l'acord amb les autoritats, s'ensenyaven al Museu de Mallorca sense haver-se restaurat i no s'havia dut a terme la museïtzació del conjunt.

[edita] Enllaços externs

[edita] Bibliografia

  • ORFILA, M.; TUSET, F.; ULBERT, T. Informe preliminar de los trabajos en el conjunto paleocristiano de Son Fadrinet (Campos, Mallorca). Dins: V. Reunió Arqueologia Cristiana-Hispànica, Cartagena 1998 (Barcelona 2000). 237 ff.
  • Informe final: ULBERT, T.; ORFILA, M. Die frühchristliche Anlage von Son Fadrinet (Campos, Mallorca), Madrider Mitteilungen 43, (2002)