[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Somni - Viquipèdia

Somni

De Viquipèdia

El somni és un procés imaginatiu de la ment que té lloc durant mentre el subjecte dorm.

[edita] Fisiologia del somni

Les investigacions dels últims anys ha aclarit molts aspectes dels somnis, però el principal ha estat el descobriment de la fisiologia del somni.

Els nord-americans Eugene Aserinsky i Nathaniel Kleitman, pioners en la investigació dels somnis, van iniciar l'any 1953 una sèrie d'estudis que van demostrar que els somnis no consisteixen en imatges efímeres que se li apareixen a l'individu en el moment de despertar-se, sinó que tenen lloc durant un procés fisiològic específic.

És durant les fases REM quan es smonia. Per tant se somina de quatre a cinc vegades cada nit. Sembla que és més fàcil recordar un somni si la persona es desperta enmig d'una fase REM o immediatament després. Per recordar-los tots seria necessari despertar-se quatre o cinc vegades cada nit en el període de fase REM.

[edita] El somni a la cultura

Històricament s'ha intentat esbrinar el significat dels somnis, que a vegades eren vistos com procediment d'endevinació o com l'intent d'éssers trascendentals (déus o àngels) de comunicar-se amb els éssers humans. Així, a la Bíblia apareixen la història de Josep, que intepretava els somnis de la família dels faraons egicpis o l'àngel de l'Anunciació que entra dins el somni de la Verge.

Els grecs, com molts pobles amerindis, animaven a incubar somnis (provocar-los) per comunicar-se amb les divinitats. Morfeu era el patró d'aquests viatges onírics. El surrealisme va reinvindicar el somni, regne de l'inconscient, com a font d'inspiració per a l'art.

El contingut del somni sembla no estar lligat a la cultura (sí que ho poden estar l'ambientació o la narració posterior) ja que hi ha una sèrie d'elements presents a la majoria de somnis:

  • emocions: en un somni predomina una emoció concreta i abunden més les negatives, com l'ansietat, que les positives
  • els homes tendeixen a somniar més amb actes que impliquen agressivitat i els seus personatges solen ser masculins
  • només un 10% té contingut sexual (percentatge que augmenta a l'adolescència), en contra de l'estereotip, segons E Zadra
  • hi ha històries o situacions repetides en més d'un 60% dels casos
  • els temes recurrents són l'escola, arribar tard, caure o perdre's, la mort d'una persona coneguda i accidents

[edita] Vegeu també

Sigmund Freud