[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Smartphone - Viquipèdia

Smartphone

De Viquipèdia

Un Smartphone, a cops anomenat telèfon intel·ligent, és un ordinador de butxaca que integra les funcions de telèfon mòbil, organitzador personal i sovint altres funcions de connectivitat mòbil.

Sovint s'aconsegueix afegint a un ordinador de butxaca les funcions d'un telèfon mòbil. Una característica essèncial és la possibilitat d'instal·lar aplicacions, per la qual cosa ha de disposar d'un sistema operatiu. Les aplicacions poden ser desenvolupades pel propi fabricant de l'ordinador, pel operador de telefonia, o per tercers.

Smartphone Sony Ericsson (Model P910i amb el navegador Opera)
Smartphone Sony Ericsson (Model P910i amb el navegador Opera)

Taula de continguts

[edita] Definició i història

Cada cop és més difícil definir exactament què és un "smartphone". Gairebé tots els nous telèfons mòbils tenen algunes funcions d'organitzador personal, per senzilles que siguin, com ara llibreta d'adreces, agenda, i llista de tasques. Tot i així els telèfons BREW i Java ME, encara que permeten instal·lar aplicacions, no es consideren smartphones. Molts dispositius BREW tenen funcions d'organitzador personal, permeten instal·lar aplicacions de tercers i inclouen pantalles de 240x320 pixels, però no són considerats smartphones. La definició sembla estar lligada a certs sistemes operatius.

Els trest fonamentals podrien ser els següents: els Smartphone estan centrats en la veu (és a dir les seves funcions principals són les de veu, les dades són secundàries) i tenen característiques pròpies dels organitzadors personals; mentre que el comunicadors personals, (com ara els BlackBerry) tot i oferir funcions de veu,estàn centrats en les dades. Els Smartphones es poden fer servir amb una sola mà, mentre que per fer servir un organitzador personal solen ser necessàries les dues mans.

[edita] Tendències

La tendència sembla indicar que els smartphones inclouen accés a internet, calendari, càmera de fotos, agenda de contactes, connexió per infrarroigs i bluetooth, navegació GPS, i a voltes possibilitat de llegir documents de diferents formats, com ara PDF i Microsoft Office. Alguns inclouen també càmara de vídeo i receptor de televisió.

[edita] Sistemes operatius

Els sistemes operatius més freqüents utilitzats pels smartphones són Symbian, Palm OS (de PalmSource), Windows Mobile (anomenat anteriorment Windows CE, de Microsoft), i Linux.

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Smartphone