[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Skiermûntseach - Viquipèdia

Skiermûntseach

De Viquipèdia

Skiermûntseach
Bandera de Skiermûntseach
(Bandera de Skiermûntseach)
Situació de Skiermûntseach als Països Baixos
Província Frísia
Alcalde Bert Swart
Àrea
 - Terra
 - Aigua
191,19 km²
39,94 km²
151,25 km²
Població

 - Densitat
1.002
(1 juny 2005)

25 h/km²
Pàgina web http://www.schiermonnikoog.nl/

Skiermûntseach (Schiermonnikoog en neerlandès) és una illa frisona occidentals situada entre Amelân (més a l'oest; amb l'illot d'Engelsmanplaat entremig) i Rottumerplaat.

La superfície emergida és de 39,94 km², que sumada a 151,25 km² corresponent a aigua totalitzen 191,19 km². La seva situació a 53°48' N 6°16' W la converteixen en el lloc habitat més septentrional de tots els Països Baixos. Administrativament, l'illa constitueix un únic municipi (homònim) que amb 992 habitants (2004) és el menys poblat de tot el país. Pertany a la província de Frísia.

L'illa compta amb 18 km de platges i 30 km de carrils bici.

Actualment, la principal font d'ingressos és el turisme.

[edita] Història

La història de l'illa abans de l'Edat Mitjana no és coneguda. Els primers propietaris conegut de l'illa foren els monjos cistercencs del monestir de Klaerkamp (prop de Rinsumageast, a terra ferma). Això explica el seu nom: skier vol dir "gris" en frisó (en referència al color dels hàbits dels monjos), mûnts "monjo", i each "illa"; i una explicació anàloga es pot fer amb el nom en neerlandès: schier "gris", monnik "monjo", i oog illa (si bé els mots schier i oog són arcaics i poc habituals al costat de grijs i eiland).

El 1580 Frísia esdevingué protestant. El monestir perdé totes les seves possessions, i l'illa passà a mans de la província. A fi i efecte d'aconseguir fons aquesta vengué l'illa, que entre 1638 i 1945 estigué en mans privades.

El 1989 l'illa fou declarada parc nacional, el primer del país.

[edita] Enllaços externs


 
Illes Frisones

Illes Frisones occidentals o neerlandeses:
Noorderhaaks - Texel - Vlieland - Richel - Skylge - Gryn - Amelân - Rif - Engelsmanplaat - Skiermûntseach - Simonszand - Rottumerplaat - Rottumeroog
Illes Frisones orientals o alemanyes:
Borkum - Kachelotplate - Memmert - Juist - Norderney - Heligoland - Baltrum - Langeoog - Spiekeroog - Wangerooge - Neuwerk - Pellworm - Nordstrand - de Halligen - Amrum - Föhr - Sylt
Illes Frisones septentrionals o daneses:
Rømø - Mandø - Fanø