[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Siris - Viquipèdia

Siris

De Viquipèdia

Siris (Σῖρις) fou una antiga ciutat de la Magna Grècia, a la desembocadura del riu del mateix nom que desaigua al golf de Tàrent (modern riu Sinno o Senio).

Fou una colònia grega especialment desconeguda. El seu origen troià es llegendari. Es possible que fora una ciutat dels cons (chones) una tribu dels enotris. Un altra llegenda feia derivar el seu nom de Siris, filla de Morges, rei mític dels sículs (els morgetes eren una tribu dels enotris).

Sobre la vella ciutat dels nadius es van establir colons de Colofó que havien fugit de la seva ciutat quan va caure sota domini de Lídia vers el 700 aC. Ja l'esmenta Arquílocos que escrivia el 660 aC. Els colons jònics li van donar el nom de Polieion (Polieum) però el nom local de Siris, que també portava el riu, es va acabar imposant.

La riquesa de la ciutat va portar a les costums excèntriques i hàbits efeminats dels habitants, com a Síbaris. La seva màxima prosperitat fou al segle VI aC.

Com a ciutat jònica en mig de colònies aquees, va rebre l'hostilitat dels veïns i Metapontum, Síbaris i Crotona van formar una lliga que va acabar amb la conquesta de Siris i l'expulsió dels seus habitants amb la destrucció de la ciutat vers el 550 aC, i en tot cas abans de la destrucció de Síbaris el 510 aC. La ciutat mai fou reconstruïda i el seu territori es esmentat com a possible objecte de colonització vers el 480 aC.

Sembla que Atenes reclamava el districte, però el títol d'aquesta reclamació es desconegut però fou recollit per Thuris o Thurii (443 aC) i va ser objecte de conflicte amb Tàrent fins que es va arribar un compromís per el qual es construiria una colònia comuna a la zona. La nova colònia, Heraclea, es va construir a uns 5 km de la vella ciutat. Segons Estrabó la vella Siris va ser establerta com a port de la nova colònia però no ho esmenta cap més autor.