[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Saudites d'Ontinyent - Viquipèdia

Saudites d'Ontinyent

De Viquipèdia

La Comparsa de Saudites des de la seua fundació l'any 1967, té com a finalitat participar a les Festes de Moros i Cristians de la ciutat d'Ontinyent.



Taula de continguts

[edita] Fundació

Els fundadors eren menbres de la comparsa Mossàrabs. Rafael Revert Nadal va decidir abandonar aquella comparsa acompanyat d'alguns dels seus amics: Emilio Reig, Eduardo Gironés, José Gil, etc. l'esquadra El Recre i l'esquadra Els Catalans. Van demanar l'alta de la comparsa en la Societat de Festers d’Ontinyent en 1967. I presentaren un vestit, el disseny del qual estava inspirat en un que aconseguiren de Kuwait. Des d'allí feren arribar un que constava de bata blanca, capa negra amb dos palmeres brodades i un turbant. Sobre eixe model es va fer una adaptació i es va afegir un sabre, una espasa de fusta pintada de purpurina, que van mantenir durant dos anys. Aquell primitiu vestit va ser alterat l'any 1981 per la dificultat que comportava trobar la tela daurada de l'abric. Al mateix temps, es va decidir el nom de la comparsa. El local social de la comparsa fins ara està situat en els locals de la Societat de Festers al carrer de Maians d’Ontinyent.


[edita] Banderí

El disseny es va encarregar al component Antonio Úbeda Payá, després de consultar arxius i documentació sobre escuts i emblemes del Regne d'Aràbia Saudita. En 1997, el banderí va ser substituït per un de nou. Es va aprofitar per actualitzar l’anagrama de la comparsa, invertint la posició dels sabres, i afegir la palmera i brodar "Comparsa Saudites" per darrere del banderí, perquè les dues parts estigueren ben identificades.


[edita] Música

[edita] Músics

Diversos membres de la comparsa han contribuït en el mon de la música festera al seu engrandiment, el Mestre José María Ferrero Pastor autor de la marxa mora CHIMO y és un dels grans en l'àmbit de les composicions per a la festa de moros i cristians, el seu fill Daniel Ferrero Silvaje i Marcos Gandia Conejero.


[edita] Bandes de música

Son vàries les bandes de música oficials de la comparsa. El primer any els va acompanyar la banda de Muro d’Alcoi, després la banda de Quatretonda i mes tard la banda del Palomar durant set anys. Des de 1974 la banda de Llanera de Ranes i des de l'any 2000 la banda d'Otos és la banda oficial.

[edita] Marxes dedicades

[edita] A la comparsa

Agost de 1969, en esta data es presenta al concurs de composició de música festera que se celebrava a Alcoi una marxa mora sota el lema Rub Al-Khali, denominació esta del desert de major extensió que existeix a Aràbia Saudita.

En la plica corresponent hi havia una indicació que deia:

"En caso de ser premiada esta marcha, ruego que la inscriban bajo el título de SAUDITAS, dedicada a la comparsa del mismo nombre, y a la cual pertenezco, de Ontinyent".

Jose Mª. Ferrero Pastor

La marxa va obtindre el tercer premi, per la qual cosa des d'eixe moment passà a denominar-se tal com l’autor volia, és a dir SAUDITAS. Esta marxa, com la majoria que va compondre Jose Mª. Ferrero, marcà certa diferència amb les que en aquell moment es componien, especialment quant a dificultat, i fonamentalment en ritme i percussió.

[edita] Als components

  • MOZARABE REVERT - José Maria Ferrero Pastor (1951)

Dedicada a Rafael Revert Nadal, membre fundador de la comparsa i Primer Tro 1967

  • REIGE - José María Ferrero Pastor (1956)

Dedicada a Vicente Reig Torró, membre fundador de la comparsa

  • SISCO (Penya El Pou) - Daniel Ferrero Silvaje (1988)

Dedicada a Francisco Micó, Primer Tro 1988

  • BON FESTER - Daniel Ferrero Silvaje (1991)

Dedicada a José Mª. Ferrero Silvaje, Primer Tro al 1991

  • JULIO - Daniel Ferrero Silvaje (1995)

Dedicada a Julio Antolín Martín, Capità 1995

  • AL CAID - José Insa Martínez (1988)

Dedicada a l’esquadra AL-KAID

  • AL XIQUET - José Ureña (2005)

Dedicada a Luis Lacueva Revert, Primer Tro 2005

  • ALADINS - Daniel Ferrero Silvaje (2007)

Dedicada a l’esquadra ALADINS


[edita] Càrrecs

La comparsa, ha aportat el seu esforç i els seu capital humà a la FESTA MORO I CRISTIANA: tres comparsistes ostentaren la màxima responsabilitat i van ser presidents de la Societat de Festes d'Ontinyent, Emilio Reig Torró, Vicent Gil Montés i Joaquín Sanz Martínez. Antonio Sanz Iranzo (1974), Ricardo Cardona Salvador (1983), Julio Antolín Martín (1995) i Carlos Gironés Sanchis (2007) han estat els quatre capitans que la comparsa ha donat al bàndol moro fins ara. Joaquín Sierra Soler (1981), Antonio Reig Alcaraz (1989) i Carlos Gironés Sanchis (2001) els tres ambaixadors que dilluns de festes van declamar al castell les ambaixades de José J. Cervino. Els saudites encarregats de custodiar la bandera mora han sigut Francisco Plá Penadés (1981), Julio Antolín Gilabert (1989) i José Luis Soler Romero (2001). Ricardo Cardona Salvador (1983), Jaume Bernabeu i Sanchis (1989), José María Ferrero Silvaje (1995), Juanjo Bas Portero (1997), Manuel Requena Collado (2004) i Alfred Bernabeu i Sanchis (2007) han estat saudites pregoners de les festes, encarregats en diversos anys d'obrir amb els seus discursos els dies grans de les festes de moros i cristians d’Ontinyent. Manuel Requena Collado (2002) i Alfred Bernabeu i Sanchis (2005) pregoners del mercat medieval. De la mateixa manera, els xiquets i les xiquetes també han tingut el seu protagonisme en la festa: Pablo Morales Borrás (1984), María Mora Penadés(2000), Aranxa Vidal Ferrero (2001) i Mª Rosario Vidal Ferrero (2006) els menuts que aconseguiren el primer premi del Concurs Infantil de Caps d'Esquadra que es celebra cada dilluns de la Setmana Gran al peu del castell.

[edita] Publicacions

La comparsa l'any 1991 va celebrar el seu 25 aniversari amb una publicació, sis anys després, en 1997, apareixia el nº 1 de la revista-programa que fins hui ha vist la llum cada any per l'agost; en 1995 s'edita el CD de música festera SAUDITAS de la colecció Ja Baixen nº 14 interpretat por la Societat Unió Artística Musical d'Ontinyent, produït per l'escuadra El Pou i editat per Alberri Soart. L'any 2007, amb motiu del 40 aniversari, es va publicar una revista extraordinària i va veure la llum la pàgina web www.saudites.com. Com a resum de la Capitanía es va editar un DVD amb fotos de l'Entrada del 2007.


[edita] Enllaços externs


[edita] Mireu també


Coordenades: 38° 49′ 20″ N 0° 36′ 26″ O