[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Mariana de Jesús - Viquipèdia

Santa Mariana de Jesús

De Viquipèdia

Santa Mariana de Jesús, nascuda María Ana de Paredes y Flores (Quito, 31 d'octubre del 1618 - 26 de maig del 1645) va ser la primera santa equatoriana i és la patrona del país.

Taula de continguts

[edita] Biografia

A quatre anys quedà òrfena i fou educada per una germana seva. S'explica que als set anys ja aplegava les seves cosines per a resar el rosari; ben aviat, començà a menar una vida de pietat i mortificació i féu vot de virginitat. Aprengué a tocar el piano i la viola de mà (es conserva com una relíquia la que havia tingut, molt usada). Cercà orientació a l'església dels jesuïtes, i de resultes dels seus consells, n'adoptà pràctiques religioses. En no tenir aquesta orde una branca femenina, el 6 de novembre del 1639 ingressà amb el nom de Mariana de Jesús a la Tercera Orde de Sant Francesc, que li proporcionà l'escalf de la congregació, sense els lligams d'haver de residir en una comunitat (sembla que a Quito, en aquells moments, una congregació religiosa no sempre era sinònim d'una vida religiosa). Com a manifestació de pietat, decidí recloure's a casa a pregar, d'on només sortia per a anar a missa. Sembla que molta gent li demanava consell, i tingué fama com a mitjancera. També se li atribuí el do de la profecia i el d'haver viscut els sis darrers anys de la seva vida en dejuni gairebé absolut, ingerint només l'hòstia consagrada de l'eucaristia diària.

El 1645, i com a conseqüència d'una sèrie de terratrèmols, i una epidèmia subsegüent d'alfombrilla (xarampió, probablement) i garrotillo (diftèria), una gran mortaldat causà estralls a Quito. En un sermó, el sacerdot jesuïta Alonso de Rojas oferí la seva vida a canvi de la fi dels terratrèmols, i Mariana de Jesús intervingué per posar-se en el lloc del sacerdot. Aquell mateix dia hagué d'enllitar-se, malalta, i morí el 26 de maig, amb vint-i-sis anys. Els terratrèmols no es reproduïren i aquest fet li atorgà popularment fama de santa. Les seves restes i altres relíquies es conserven a l'església de la Compañía de Quito [1] [2].

És coneguda com l'Assutzena de Quito (La Azucena de Quito) per un fet sobrenatural que li és atribuït: Quan emmalaltí, calgué sagnar-la i la minyona abocà la sang a un sot del jardí, on nasqué poc després una assutzena. Iconogràficament, es representa a Santa Mariana de Jesús amb aquesta flor a les mans.

L'Asamblea Nacional Constituyente d'Equador li atorgà, el trenta de novembre del 1945, el títol d'Heroína de la Patria [3]. Pius IX la beatificà el 20 de novembre del 1853 i Pius XII la canonitzà el 4 de juny del 1950; fou la primera santa equatoriana. L'església catòlica celebra la seva festa el 26 de maig.

[edita] Institucions que en porten el nom

[edita] Hermanas de Santa Mariana de Jesús

La Beata Mercedes de Jesús Molina va constituir a Riobamba el 14 d'abril del 1873 l'orde de les Hermanas de Santa Mariana de Jesús , amb l'objectiu d'educar òrfenes joves i acollir dones marginades. En l'actualitat, està estesa per una quinzena de països. Les membres d'aquest institut religiós són conegudes com a Marianitas. [4]

[edita] Fundación "Mariana de Jesús"

La Fundación "Mariana de Jesús" va ser creada a Quito el 1939 per María Augusta Urrutia de Escudero; quan es van redactar els estatuts, el 1950, la fundadora va decidir confiar-la a la Companyia de Jesús. Els seus objectius són la realització de programes de benefici públic en els camps de la salut, l'educació, l'habitatge i els menjadors populars, l'organització social i comunitària i d'altres. El govern equatorià en va ordenar la dissolució el 2005, però la mesura va ser revocada poc després, possiblement per la pressió internacional [5] [6].

[edita] Altres institucions

  • La parròquia [7] i el col·legi [8] de St. Mariana de Paredes (Saint Marianne de Paredes) a Pico Rivera, Los Angeles (EUA)
  • A Equador, parròquies de Santa Mariana de Jesús o Santa Marianita de Jesús a diversos bisbats [9]. Col·legis de Santa Mariana de Jesús a Cuenca (Equador) [10] i a Chacao (Veneçuela)
  • Parròquies a Santiago de Cali i a Medellín (Colòmbia)

[edita] Bibliografia

  • Carlos Manuel Larrea Las biografías de Santa Mariana de Jesús Quito: Corporación de estudios y publicaciones, 1970
  • Frances Parkinson Keyes The Rose and the Lily [=Santa Rosa de Lima i Santa Mariana de Jesús] New York: Hawthorn Books, 1961 (anglès)
  • Aurelio Espinosa Pólit Santa Mariana de Jesús, hija de la Compañía de Jesús Quito: Prensa Católica, 1957
  • Jacinto Morán de Butron, edición crítica por Aurelio Espinosa Pólit Vida de Santa Mariana de Jesús Quito: Imprenta Municipal, 1955 [Edició extreta del manuscrit de 1697 i de l'edició del 1724]
  • Isabel Flores de Lemus Santa Mariana de Jesús, Virgen: 1618-1645 Madrid: Consejo Superior de Misiones, 1950
  • José Jouanen Historia de la Compañía de Jesús en la antigua provincia de Quito. Tomo I Quito: Editorial Ecuatoriana, 1941 Reproducció de l'obra a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
  • José Jouanen Vida de la bianaventurada Mariana de Jesús, llamada la Azucena de Quito 3a. ed. Quito: Editorial Ecuatoriana, 1941
  • Federico González Suárez Historia general de la República del Ecuador. Tomo IV Quito: Imprenta del clero, 1893 Reproducció de l'obra a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
  • Antonia Rodríguez de Ureta La azucena de Quito ó sea la Beata Mariana de Jesús Barcelona: Imprenta Montserrat, 1891

[edita] Enllaços