[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria de Xaló - Viquipèdia

Santa Maria de Xaló

De Viquipèdia

L'església de Santa Maria és el temple parroquial de Xaló, i es troba situada entre la Plaça Major, el carrer del seu mateix nom -on té la porta principal- i el carrer d'Alacant.

[edita] Història

[edita] Precedents

  • 1622: L'antiga mesquita és habilitada com a temple catòlic. L'edifici té capacitat suficient per acollir tota la població de Xaló (160 persones).
  • 1758: Les dimensions del recinte ja no poden albergar una població que s'ha multiplicat per set en el transcurs de cent trenta-sis anys (1200 habitants). El temple, a més, amenaça ruïna.
  • 1760: A partir d'aquest any, un tal estat de coses serà constant motiu de preocupació per als successius rectors de Xaló, que de manera unànime consideraran necessària la construcció d'un nou temple.

[edita] Etapa de construcció

  • 1800: El rector Bisbal viatja a València i sol·licita de l'Arquebisbe l'aprovació per a la construcció de la nova església. S'encarreguen els plànols a la Reial Acadèmia de Sant Carles. El Governador eclesiàstic canònic Josep Roa concedeix el permís per a l'edificació. L'arquitecte Francesc Pechuán dissenya els plànols. Es posa el primer fonament de l'edifici el dia 8 de setembre (festa de la Nativitat de la Mare de Déu, a qui s'atorga la titularitat de la parròquia).
  • 1801-1815: Les obres de construcció avancen molt lentament. Els esforços dels veïns són desviats cap a unes altres tasques: demolició de la casa-abadia, construcció d'una nova i trasllat del cementeri, perquè per la seua ubicació annexa a l'antic temple feia impossible un eixamplament. Una altra de les causes de la paralització de les obres fou la guerra contra la dominació napoleònica. Les tropes enemigues saquegen Xaló en dos ocasions al llarg de l'any 1813.
  • 1814: Mor la Duquessa d'Almodóvar i Baronessa de Xaló i Llíber, tot deixant quantioses ajudes monetàries.
  • 1815: Es reemprén la construcció amb el nomenament d'una Junta d'Obres, presidida pel rector Alemany, el qual ha estat capaç d'il·lusionar i encoratjar a tots els veïns de Xaló amb la lectura del primer capítol de la profecia d'Ageu: "...Així diu el Senyor dels exèrcits: Fixeu-vos en la vostra situació; pugeu a la muntanya, porteu fusta, bastiu el temple; jo ho acceptaré i hi mostraré la meua glòria..."
  • 1819: A partir d'aquesta data es van fent els altars a través de convenis entre mestres d'obra i persones o famílies devotes.
  • 1830: Es beneït el nou temple el dia 17 d'octubre.

Coordenades: 38° 44′ 27.10″ N 0° 0′ 42.62″ O