[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria de Manlleu - Viquipèdia

Santa Maria de Manlleu

De Viquipèdia

L'antic monestir de Santa Maria de Manlleu es trobava situat a la població de Manlleu dins la comarca d'Osona.

Taula de continguts

[edita] Història

L'Església parroquial va ser consagrada per Idalguer bisbe de Vic l'any 906, pertanyia al terme de la ciutat de Roda , fins que va passar a formar part del castell de Manlleu. Pels senyors del castell Pere Amat de Manlleu i la seva muller Guisla de Queralt, va ser construïda i consagrada en 1086 una nova església.

Arnau de Malla, bisbe de Vic, va donar l'estatut jurídic l'any 1102 per a la fundació d'un monestir agustinià. Posseïa drets parroquials de les esglésies de Sant Martí Sescorts, Església de Sant Miquel de Sorerols i Santa Maria de Puigpardines, a més de possessions de masies i terres. A partir del segle XV va anar decaient fins que al 1592 el papa la va dissoldre i la va unir al convent dominicà de Tremp.

[edita] L'edifici

A mitjan segle XX l'edifici ha estat reedificat. Del primitiu solament es conserva una part dels arcs romànics i gòtics del claustre. Els de la galeria gòtica-renaixentista han estat utilitzats per a la comunicació entre l'atri de la nova església amb la rectoria. Alguns arcs romànics, han estat muntats darrere de l'església actual. Dels 24 capitells que existien, en queden molt pocs i en mal estat, són senzills i alguns amb motius geomètrics.

[edita] Enllaç extern

[edita] Bibliografia

  • Pladevall, Antoni (1999), Guies Catalunya Romànica, Osona, Barcelona, Pòrtic. ISBN 84 7306 528 X