[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria de Cap d’Aran - Viquipèdia

Santa Maria de Cap d’Aran

De Viquipèdia

Santa Maria de Cap d'Aran de Tredós, es troba a la Val d'Aran.

L'església romànica de Santa Maria, va ser antic convent dels templaris del segle XIII que van aconseguir l'estar exempts del pagament del Galin Reiau, tribut que els aranesos estaven obligats a pagar.

[edita] Edifici

L'edifici és de planta basilical de tres naus amb volta de canó i tres absis. Va sofrir esfondraments a la coberta, el que va fer que les naus laterals, que en principi eren de volta de canó passessin a ésser de cambra d'esfera.

El seu campanar estava apartat de la resta de l'edifici religiós; solament conserva l'arrencada de l'època romànica, la resta pertany a temps posteriors.

L'església té una característica especial i és la presència d'una cripta a la part inferior de l'altar, la seva coberta és de volta de canó en un primer espai i de cambra d'esfera en el segon, ambdós estan separats per un arc de mig punt.

Al exterior, als absis s'aprecia l'arquitectura longobarda de l'època, amb arcs cecs i lesenes. Les seves dues portades lluïxen un crismó llaurat similar en ambdues, la porta principal està construïda amb tres arquivoltes que descansen sobre columnes amb capitells, un d'ells decorat amb dos petits caps, i altre igual que el que es troba en l'església de Guils.

Les seves pintures murals van ser descobertes l'any 1930, arrencades i dutes al museu The Cloisters de Nova York. Estan datades entre els segles XI i XII i atribuïdes al cercle del Mestre de Pedret.

[edita] Enllaços externs