[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Esteve de Guils - Viquipèdia

Sant Esteve de Guils

De Viquipèdia

Coordenades: 42° 26′ 52.3″ N 1° 52′ 41″ E

L'església de Sant Esteve de Guils, es troba situada a la part alta del poble de Guils de Cerdanya, a la comarca catalana de la Baixa Cerdanya.

Taula de continguts

[edita] Història

L'any 1042 va ser consagrada l'església de Sant Esteve per Guillem Guifré bisbe d'Urgell. Pertanyia l'any 1163 al monestir de Sant Martí del Canigó, segons una butlla d'Alexandre III. Un segle més tard de la consagració de l'any 1042, va deure tornar-se a edificar un temple, que és l'actual del segle XII.

[edita] Edifici

És de planta rectangular amb absis semicircular i coberta amb volta de canó apuntada, més pronunciada a la part de la nau. L'absis té dues finestres, una al centre i l'altra al sud-oest, aquesta dóna a la sagristia, construïda posteriorment, així com les dues capelles laterals.

[edita] Exterior

L'absis està ornamentat amb un fris de dents de serra, sostingut per mènsules intercalades entre mitges columnes adossades (lesenes) des de la base de l'absis fins al fris. La finestra té una arquivolta de dovelles i decorada amb mitges boles.

A la façana de l'oest es troba el campanar de cadireta de dos pisos, al primer té dos grans finestrals i en el segon un de més petit.

La porta és de quatre arquivoltes de base rectangular i tres parells de columnes, totes amb capitells profusament llaurats amb representacions zoomòrfiques. L'arc frontal primer, té una sanefa escacada i un gruixut bordó amb boles en la seva aresta. El capitell central de l'esquerra està repetit el mateix tema que es troba en el capitell de l'església de Santa Maria de Cap d’Aran‎ de Tredòs.

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona, es conserva una imatge de la Verge amb Nen procedent d'aquesta església del segle XII. Un frontal d'altar pintat sobre taula es troba al Museu del Prado a Madrid, i representa en el seu centre el Pantocràtor envoltat pel tetramorf, així com també hi ha escenes de la lapidació de Sant Esteve màrtir i el seu soterrament, amb imatges dels apòstols.

[edita] Bibliografia

  • Enric Ventosa i Serra Les esglésies Romàniques de la Cerdanya Barcelona: Farell Editors, 2004 ISBN 84-95695-39-1