[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Vicenç de Malla - Viquipèdia

Sant Vicenç de Malla

De Viquipèdia

Sant Vicenç de Malla és una església romànica situada a la població de Malla, a la comarca d'Osona.

Taula de continguts

[edita] Història

Es nomena com església parroquial l'any 1052 i anys més tard rep una donació important per la seva reconstrucció. El bisbe de Vic, Ramon Xetmar, va consagrar un altar dedicat a Santa Maria al 1191. Al segle XIV va ser transformada, obrint als murs laterals unes capelles dedicades a sant Pere, sant Feliu i sant Joan. A principis del segle XX es va canviar l'orientació de l'església, col·locant una porta en el lloc que es trobava l'absis principal. Finalment, en una restauració feta per la Diputació de Barcelona en els anys 1983-1984, es va intentar recuperar l'antic aspecte que tenia abans del canvi de l'orientació.

[edita] L'edifici

L'església romànica té planta basilical amb tres naus paral·leles sense transsepte. Estan cobertes amb voltes de canó la central i la meridional, mentre que la del nord té en el seu primer tram una volta d'aresta. Les naus tenen en la seva capçalera tres absis semicirculars, el central reconstruït en 1983.

A l'exterior s'aprecien les decoracions llombardes a les absidioles, amb arcuacions cegues dividides per lesenes. El campanar és de torre, de planta quadrangular i amb quatre pisos. Al tercer pis té finestres de mig punt i al quart són geminades. Està decorat amb dents de serra i arcuacions cegues a la seva part superior.

L'antiga porta és de dues arquivoltes, sostingudes per quatre columnes i decorada amb relleus esculpits de motius vegetals entrellaçats amb ocells picotejant les fulles. Juntament amb els capitells de les columnes, també llaurats, està atribuïda al taller de Vic-Ripoll.

Al Museu Episcopal de Vic es conserva aquesta porta, amb dos fragments de pintura mural de la absidiola representant un Pantocràtor i la imatge d'un sant. A més, també es conserva un suport de ara d'altar, trobat durant l'última restauració.

[edita] Enllaç extern

[edita] Bibliografia

  • Pladevall, Antoni (1999), Guies Catalunya Romànica, Osona, Barcelona, Pòrtic. ISBN 84 7306 528 X