[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Pere de l'Arç - Viquipèdia

Sant Pere de l'Arç

De Viquipèdia

Sant Pere de l'Arç o Sant Pesselaç, és una entitat de població del municipi de Calonge de Segarra, a la comarca de l'Anoia. Al cens del 2006 s'hi comptabilitzaven 16 habitants.


En mig d'una plana fèrtil trobem un petit nucli format per l'església i un parell de carrers. Destaquen un pedró-oratori i l'església romànica de Sant Pere de l'Arç.

L'església, documentada des del 1038 i consagrada el 1147, és una obra romànica molt simple, formada per una sola nau i absis semicircular a llevant i campanar d'espadanya amb doble obertura modificat. La nau reb llum de tots els costats amb finestres de doble esqueixada, coronades amb arcs de mig punt adovellats. Conserva en l'absis un fris d'arcuacions cegues extremadament curtes.

Ha sofert diverses remodelacions durant els segles XVIII i XIX, moment en que possiblement es construir el campanar amb la seva forma actual. L'absis i part de l'estructura exterior, però, sembla que corresponen a la refecció del segle XII, poc abans de la seva consagració. En el seu interior hi trobem un retaule barroc, la creu processional i altres elements de culte.