[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ruslana - Viquipèdia

Ruslana

De Viquipèdia

Ruslana (Руслана)
Ruslana a Berlín, en 2006.
Ruslana a Berlín, en 2006.
Informació bàsica
Nom real Ruslana Stepanivna Lyzhychko (Руслана Степанівна Лижичко)
Altres noms Ruslana (Руслана) , Rusiya
Naixement 24 de maig del 1973
Lviv
Lloc d'origen Ukraine Ucraïna
Gènere Pop , dance
Professió Cantant, política, ballarina, productora, compositora, pianista
Instruments Piano , guitarra
Anys en actiu 1996—present
Discogràfica EMI
Warner Music Group
Web oficial ruslana.com.ua

Ruslana Stepanivna Lyzhychko (en ucraïnès: Руслана Степанівна Лижичко), nascuda el 24 de maig de 1973 a Lviv (Ucraïna), és una de les cantants més famoses d'Ucraïna. Va guanyar per Ucraïna, la 49 edició del Festival d'Eurovisió amb la cançó Wild Dances.

Ruslana és una artista ucraïnesa. A més de cantant, també és compositora, productora, pianista, directora d’Orquestra Simfònica i ballarina. Ella és qui s’encarrega d’escriure, compondre i produir les seves cançons i videoclips. També és ambaixadora de Bona Voluntat d’UNICEF.

El seu primer èxit a Ucraïna va ser al 1998 amb la cançó Sunrise i l’àlbum A Moment of Spring. Al 1999 va treballar al musical de Nadal The Final Christmas of the 1990s, que va guanyar el premi a la pel·lícula de l’any d’Ucraïna. El seu àlbum Dyki Tantsi (o Wild Dances en la versió anglesa), que va sortir al mercat al 2003, va ser disc de platí, venent més de 100.000 còpies.

Va guanyar el Festival de la Cançó d’Eurovisió 2004 interpretant Wild dances, on va aconseguir 280 punts. Dels 35 països que van participar al festival, tots van donar alguna puntuació a Ruslana excepte Suïssa.

En les eleccions presidencials ucraïneses del 2004, Ruslana es va declarar a favor de Viktor Yushchenko.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Ruslana Stepanivna Lyzhichko va néixer a Lviv, centre regional de l’oest ucraïnès. Als quatre anys va començar a estudiar al conservatori i a cantar en una banda musical. El micròfon va ser la seva primera joguina. Fins i tot va aprendre les notes musicals abans que les lletres de l’abecedari. Els millors records de la seva infància estan relacionats amb les seves experiències a l’escenari, i per això va decidir que es dedicaria a la música. Quan va finalitzar els seus estudis al conservatori, va obtenir dues titulacions: la de pianista i la de directora d’orquestra simfònica.

El pare de Ruslana és de l’oest ucraïnès, terra dels Hutsuls, els habitants de les muntanyes dels Càrpats ucraïnesos. Els Hutsuls tenen una cultura única i una història plena de riquesa i amb molts anys d’antiguitat, i tot això va inspirar a Ruslana a crear la seva cançó Wild Dances (Danses Salvatges).

L’estil de Wild Dances és difícil de definir, però se’l podria anomenar drive-etno-dance. Els poderosos i penetrants tambors ètnics es combinen amb moderns passos de ball. Els hey de la cançó sonen com crits militars acompanyats de forts cops de peu contra el terra. Les fortes guitarres distorsionades es combinen amb la famosa vibració de veu Hutsul. La pauta de la trompeta, tocada a la manera Hutsul-Moldava, va acompanyada de la trembita (un antic instrument musical Hutsul). La cançó Wild Dances li va donar la victòria a Ruslana en el Festival de la Cançó d’Eurovisió 2004 i també l’entrada a molts charts musicals europeus. Va ser una brillant representació del nou estil de Ruslana. La versió en anglès de l’àlbum Dyki Tantsi va sortir al mercat a Europa a la tardor del 2004: Wild Dances (Welcome to my Wild World).

[edita] Projectes socials

L’activitat social de Ruslana actualment està centrada en tres camps:

  • Recolç als nens i nenes que pateixen les conseqüències del desastre nuclear de

Xernòbil.

  • Activitats com Ambaixadora de Bona Voluntat d’UNICEF.
  • Projectes comuns amb l'OSCE per a combatre el tràfic d’éssers humans.

[edita] Wild Energ

El nou projecte de Ruslana es diu Wild Energy. La presència de la paraula Wild pot fer pensar que es tracta del mateix estil que Wild Dances, però no és així. Wild Energy inclou més sons electrònics que Wild Dances. Es tracta d’un projecte totalment diferent, que a més de cançons també inclou un llibre, còmics, etc.

Al seu nou videoclip Wild Energy, Ruslana canvia el seu color i llargada del cabell, passant de ser molt llarg i negre a tenir-lo per l’altura de les espatlles i ros. Mitjançant aquest canvi la cantant ucraïnesa vol representar una Ruslana sintètica, que es diu Lana. Aquesta transformació de Ruslana va ser idea dels escriptors ucraïnesos Sergiy i Marina Djachenki, els dos autors que van rebre al 2005 el premi als Millors Escriptors de Ciència Ficció a Europa, a la ciutat de Glasgow, Escòcia.

El llibre d’aquest nou projecte és una novel·la i el seu argument tracta sobre Lana, una heroïna que viu a una ciutat del futur. Els habitants d’aquesta ciutat són sintètics i necessiten prendre de manera periòdica determinades quantitats del combustible de les persones per a obtenir l’energia que els dóna la vida. Aquests habitants depenen totalment d’aquest combustible. Lana vol trencar amb aquesta rutina i cercar l’energia salvatge. L’inici de la transformació... Els pròxims vídeos de Ruslana també estaran relacionats amb la novel·la. El llibre ha sortit a la venta a Ucraïna amb dues portades completament diferents.

Wild Energy és un gran projecte que inclou un àlbum, singles, vídeos, un gran show, un videojoc, una sèrie de còmics.

[edita] Discografia

[edita] Àlbums

  • Myt Vesny - Dzvinkyj Viter (1998)
  • Ostannje risdvo 90 (El darrer Nadal, 1999)
  • Naykrashche(El millor, 2001)
  • Dobriy vechir, tobi ... (Bon vespre per a tu..., 2002)
  • Dyki Tantsi (Danses salvatges, 2003)
  • Dyki Tantsi + Bonus (2004)
  • Wild Dances (2004)
  • Wild Dances (New Year Edition) (2005)
  • Club'in (remix de Wild Dances) (2005)

[edita] Singles

  • Wild Dances (2004)
  • Dance with the wolves (2004)
  • The Same Star (2005)
  • Dyka Enerhiya (Wild Energy) (2006)

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Ruslana


Any anterior:
Sertab Erener
Guanyà el Festival d'Eurovisió
2004
Any posterior:
Helena Paparizou
Any anterior:
Olexandr
Representà Ucraïna al Festival d'Eurovisió
2004
Any posterior:
Greenjolly