[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rudolf Diesel - Viquipèdia

Rudolf Diesel

De Viquipèdia

Rudolf Christian Karl Diesel ( París, França 1858 - Canal de la Mànega 1913 ) fou un enginyer i inventor alemany, inventor del motor de combustió d'alt rendiment que duu el seu nom, el motor dièsel.

[edita] Biografia

Va néixer el 18 de març de 1858 a la ciutat de París, fill d'immigrants bavaresos. L'any 1870, a l'esclatar la guerra franco-prussiana, la seva família abandonà França i s'establí a Augsburg, ciutat situada a Baviera. L'any 1875 inicià els seus estudis a la Universitat Politècnica de Munic, on tingué de professor Carl von Linde, l'inventor de la nevera.

[edita] Recerca científica

El 1880 retornà a París com a representant de l'empresa de màquines frigorífiques del seu mestre, es casà i inicià la seva recerca científica.

Entre 1893 i 1897 va construir a la companyia MAN-AG (pertanyent al grup Krupp) el primer motor del món que cremava oli vegetal (oli de palma) en condicions de treball. L'Institut d'Enginyers Mecànics li va concedir l'Ordre del Mèrit per les seves investigacions i desenvolupaments sobre els motors amb oli de cacauet, tot i que posteriorment s'usà petroli per ser un combustible més barat. L'invent fou presentat a la Fira Internacional de París com el primer motor que usa oli mineral com a combustible i fou anomenat "motor de combustió", posteriorment anomenat motor dièsel en nom del seu inventor.

[edita] Mort

Va morir al voltant del 29 de setembre de 1913 en la travesia a bord d'un vaixell, travessant el Canal de la Mànega, durant el viatge entre Anvers i Anglaterra. Aquella nit va desaparèixer del vaixell, sent trobat el seu cos un parell de dies després pels guardacostes. Com era costum en aquells temps, el guardacostes tan sols va recollir les seves pertinences (identificades posteriorment pel seu fill) i el cos va ser llançat de nou a la mar.

Es pensen diverses hipòtesis sobre la seva mort, la primera indica que es va suïcidar en vista de trobar-se en fallida econòmica, encara que la seva família va creure que va ser assassinat i les seves idees robades. Una altra hipòtesi indica que agents alemanys el van assassinar per evitar la difusió dels seus invents, en vistes posades a la imminent guerra i que Diesel estava decidit a permetre que qualsevol país (França i Anglaterra entre ells) comprés llicències sobre les seves patents.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Rudolf Diesel