Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rosari ensucrat - Viquip??dia

Rosari ensucrat

De Viquip??dia

Rosaris ensucrats a un forn de Palma.
Rosaris ensucrats a un forn de Palma.

Un rosari ensucrat ??s un enfilall de bombons, caramels i altres peces de dolceria, amb una rotllana de carabassat o carabassa ensucrada, anomenada patena, de dimensions m??s o menys grosses, que imita un rosari. ??s un costum de la ciutat de Palma que, per la festa de Tots Sants, els padrins en regalen als fillols, els avis als n??ts i els pares als fills petits, que el passegen passat pel coll.

Tradicionalment els grans de les avemaries eren de panetets o panellets dol??os i els grans dels parenostres eren de fruites ensucrades o confitades. La dolceria i la decoraci?? es va adaptant als costums i l'oferta de cada ??poca. Al primer quart del segle XIX es feien amb panetets de mort eren unes galletetes circulars. Despr??s es feren de panellets (de vermell d'ou ensucrat o de pasta d'ametlla) i actualment s'hi han afegit els bombons embolcallats, caramels esponjosos i elements decoratius relacionats amb els personatges dels programes de televisi?? i pel??l??cules infantils. A mitjans del segle XIX es podien comprar a la menuda les peces que formaven el rosari ensucrat o comprar-lo fet a una pastisseria, forn de pa o botiga de queviures.

Els rosaris i els panellets de Tots Sants, abans dits a Mallorca panetets de mort, sembla que procedeixen del costum medieval de posar pans damunt les tombes, dins les esgl??sies, el dia de Tots Sants, juntament amb una llumin??ria de ciris, pans que despr??s es donaven en almoina. Actualment el costum de regalar aquests rosaris s'ha perdut una mica, per la falta de promoci?? pels mitjans de comunicaci?? i d'oferta pels forns. La venda de peces a la menuda per a la confecci?? casolana ha desaparegut.

Als pobles de la Part Forana de Mallorca, era tradicional que la nit de Tots Sants els al??lots pujassen al campanar on el campaner tocava a mort tota la vesprada i la nit de Tots Sants nom??s amb la il??luminaci?? d'algunes candeles i els contava hist??ries t??triques i els convidava a menjar bunyols. Aquesta celebraci?? era l'equivalent del Halloween c??ltic dif??s des dels Estats Units, per la seva part l??dica i de consum de dol??os la nit del dia dels Morts.

[edita] Bibliografia

  • Andreu Ferrer i Ginard, Costumbres de nuestra tierra. Folklore Balear, Ediciones Cort, Palma, 1995. ISBN: 84-7537-33-3.
  • Gabriel Llompart i Moragues, "Pan sobre la tumba. Una nota de folklore funerario mallorqu??n", dins Religiosidad popular. Folklore de Mallorca. Folklore de Europa. Miscel??nea de Estudios. I, Fontes Rerum Balearium Subsidia num. 4 - Archivo de Tradiciones Populares 34, Palma, 1982, p.265-271. ISBN: 84-300-6545-8.