[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Restes arqueològics del Salt del riu Riquer - Viquipèdia

Restes arqueològics del Salt del riu Riquer

De Viquipèdia

Coordenades: 38° 41′ 12.73″ N 0° 30′ 32.09″ O

Els restes arqueològics es troben davall de la paret calcària del mirador d'El Salt
Els restes arqueològics es troben davall de la paret calcària del mirador d'El Salt

Situat en El Salt del riu Riquer, terme municipal d'Alcoi. este assentament mosterià va ser descobert en 1959 per Juan Faus. La primera ocupació humana d'este territori s'ha documentat en El Salt, que va ser habitat per un grup de caçadors i recol·lectors neandertals al llarg de diversos mil·lennis durant el Paleolític mitjà, amb una antiguitat entre 60.000 i 30.000 anys.. L'assentament prehistòric del Salt comprén uns 400 metres quadrats de superfície, on la gran seqüència arqueosedimentària de quasi quatre metres de grossària és mostra de la seua importància en tota la Península Ibèrica. El Salt és a més, un dels dos punts de la Península en què s'han trobat ferramentes de caça que s'usaven més d'una sola vegada. Es troba junt al jardí de Vila Vicenta, residència d'estiu que va ser de Juan Gil-Albert.

Taula de continguts

[edita] Entorn

La zona oferia refugi en les seues parets als caçadors així com abundant aigua. Imatge d'El Salt amb un fil d'aigua.
La zona oferia refugi en les seues parets als caçadors així com abundant aigua. Imatge d'El Salt amb un fil d'aigua.

El riu Barxell o Riquer discorre per una zona molt plana en el Troncal sobre roques calcàries trobant-se de sobte amb un tallat de vuitanta metres de desnivell. És habitual que el riu s'infiltre i reaparega en la base de la paret, però en època de pluges torrencials es genera una espectacular cascada. A la zona es troben molins del segle XIX sobretot així com l'entitat de població de les cases d'El Salt que pertany a Alcoi.

[edita] Investigacions

Resultat de les investigacions iniciades en 1986 per la Universitat de La Laguna ha sigut la troballa de la foguera estructurada més antiga de la Península Ibèrica, utilitzada per l'home de Neandertal per a calfar els seus campaments.

L'estructura està localitzada en la part superior del jaciment, el que situa la seua antiguitat entre els 35.000 i els 38.000 anys abans de Crist. La principal característica és l'ús de la pedra, constata un important avanç tecnològic: el pas d'encendre foc a controlar-lo i aprofitar-lo per a nous usos. L'ús de pedres els permetia controlar i incrementar la temperatura del foc. És dels primers pobles documentats fins ara que utilitza esta tecnologia. Un altre ús, fins ara desconegut era molt important: tirar el fem per a destruir-lo; per això és habitual la troballa de ferramentes i ossos en ells.

Els nivells d'este jaciment a banda de restes de fogueres i nombroses ferramentes de sílex, contenen restes òssies dels animals que caçaven i consumien, a més s'han recuperat cincs dents humanes d'Homo sapiens neandertalensis .Se sap que els antics pobladors d'este abric caçaven cervos, cabres i cavalls però, a diferència dels habitants que van ocupar àrees pròximes com la Cova Beneito, no van esgotar els seus recursos.

En l'estudi d'este jaciment participen arqueòlegs membres del Consell Superior d'Investigacions Científiques de França, professors i alumnes de la Universitat de Rennes I, de València i de la Universitat de La Laguna.

Amb la rehabilitació de Vila Vicenta es mostrarà a més de manera permanent part de les troballes arqueològiques d'este jaciment com a complement al ja exposat en el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d'Alcoi que, de la mà de Vicente Pascual, va realitzar en 1960 la primera de les seues excavacions en El Salt.

[edita] Bibliografia

  • GALVÁN SANTOS, Bertila, (1985-1987). "El yacimiento musteriense de El Salt (Alcoy) Alicante: Campaña de excavaciones arqueológicas de 1986". Tabona: Revista de prehistoria y de arqueología (núm. 6, pp. 455-456). La Laguna. ISSN 0213-2818.
  • GALVÁN SANTOS, Bertila, (1992). "El Salt (Alcoi, Alicante): Estado actual de las investigaciones". Recerques del Museu d'Alcoi (núm.1). Alcoi
  • HERNÁNDEZ GÓMEZ ,Crísto M.; GALVÁN SANTOS, Bertila; RODRÍGUEZ RODRÍGUEZ, Amelia; FRANCISCO ORTEGA, Isabel; ALBERTO FANGOS, Verónica; FANGO ROIS, Ana; (2001). "Las sociedades cazadoras-recolectoras neandertalianas en los valles de Alcoy (Alicante, España). El Salt como un centro de intervención referencial". Tabona: Revista de prehistoria y de arqueología (núm. 10, pp. 7-34). ISSN 0213-2818.
  • GALVÁN SANTOS, Bertila; HERNÁNDEZ GÓMEZ ,Crísto M.; FRANCISCO ORTEGA, Isabel; (2006). "Territorio y producción lítica en los valles de Alcoy (Alicante) durante el Paleolítico Medio: aproximación al modo de vida de los neandertales en la montaña alicantina". Sociedades prehistóricas, recursos abióticos y territorio (coord. por Gabriel Martínez Fernández, Antonio Morgado Rodríguez, José Andrés Afonso Marrero). pp. (135-158). ISBN 84-934264-4-X, pags. 135-158
  • GALVÁN SANTOS, Bertila; HERNÁNDEZ GÓMEZ ,Crísto M.; ALBERTO, V.; BARRO, A.; GARRALDA, M.D. Y VANDERMEERSCH, B. (2001). "El SALT (Serra Mariola, Alacant)". De Neandertales a Cromañones. El inicio del poblamiento humano en las tierras valencianas (pp. 397-402). Universitat de Valencia, Valencia.
  • FUMANAL GARCÍA, María Pilar (1994). "El yacimiento musteriense de el Salt (Alcoi, pais valenciano). Rasgos geomorfologicos y climatoestratigrafia de sus registros". Saguntum (núm. 27, pp. 39-55).

[edita] Enllaços externs