[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ren - Viquipèdia

Ren

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Ren

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Cetartiodactyla
Família: Cervidae
Subfamília: Odocoileinae
Gènere: Rangifer
C.H. Smith, 1827
Espècie: R. tarandus
Nom binomial
Rangifer tarandus
(Linnaeus, 1758)
Reindeer map
Reindeer map

El ren (Rangifer tarandus) és un cetartiodàctil de la família del cèrvids i del subordre dels remugants. També és conegut amb el nom de caribú al nord d'Amèrica.

És un tipus de cérvol que habita a les regions àrtiques i subàrtiques. Es troben a algunes zones d'Escandinàvia (inclosa Islàndia), Rússia, Groenlàndia, el Canadà i Alaska. El 1952 van ser reintroduïts a Escòcia on s'havien extingit al segle X. El ren domesticat es troba principalment al nord d'Escandinàvia i Rússia, mentre que el salvatge es troba principalment a Amèrica del Nord, Groenlàndia i Islàndia.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

El pes de la femella varia entre els 60 i 170 kg En algunes subespècies de ren el mascle és tan sols lleugerament més gran, però en d'altres pot assolir els 300 kg. Ambdós sexes tenen banyes, però els mascles vells de la varietat que habita Escandinàvia les perden al desembre, als joves mascles a la primavera i a les femelles durant l'estiu. Els domèstics tens potes més curtes i són més pesats que els seus parents salvatges.

Són remugants, i per tant tenen un estómac de quatre cavitats. Mengen principalment líquens a l'hivern. Tanmateix, també mengen els fulles de salzes i bedolls, i també herbes. Poden arribar a menjar rates de camp, lemmings (Lemmus lemmus), ocells i ous d'ocell.

[edita] Població

En estat salvatge emigra en grans ramats i viatja des dels seus hàbitats de naixement als llocs on passa l'hivern. Les seves amples peülles li ajuden a moure's per la neu o la tundra, i fins i tot quan neda. A Alaska viuen al voltant d'un milió d'exemplars, i un nombre similar al Canada. A Euràsia s'ha estimat una població d'uns 5 milions, principalment domesticats.

Els mascles normalment se separen del ramat i són solitaris, quedant principalment les femelles, el que propicia ramats matriarcals.

[edita] Presència dins la cultura

Els rens destaquen per la seva presència en la cultura nadalenca, a través dels mítics rens que s'encarreguen de tirar el trineu de Santa Claus.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Ren