[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Refredat - Viquipèdia

Refredat

De Viquipèdia

Refredat
Classificació i recursos externs
Els Rhinovirus causen la majoria dels refredats comuns.
ICD-10 J00.0
ICD-9 460
DiseasesDB 31088
MedlinePlus 000678
eMedicine med/2339 
MeSH D003139
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC

El refredat comú és una malaltia infecciosa viral lleu del sistema respiratori superior (nas i coll). Els seus símptomes són eixavuiros, secreció nasal, goteig o congestió nasal –sovint tots alhora o un a cada fosa nasal–, picor, mal de coll, tos, mal de cap i una sensació de malestar general. Sol durar de 3 a 10 dies i és una de les malalties més comunes.

El refredat comú pertany a les infeccions del tracte respiratori superior. És diferent de la grip, una infecció viral més greu del tracte respiratori que mostra símptomes addicionals: febre en augment, tremolors i dolors musculars, tot i que moltes persones confonen ambdues malalties.

Taula de continguts

[edita] Patologia

El refredat comú està causat per nombrosos virus (principalment rhinovirus, coronavirus i també alguns ecovirus i coxsackievirus) que infecten el sistema respiratori superior. S'han descrit diversos centenars de virus causants del refredat comú. La varietat d'agents causants fa molt ineficaç qualsevol mena de vacunació. Es transmeten de persona en persona en diminutes gotes resultat de la tos i dels eixavuiros. Aquest gotim microscòpic és inhalat directament o es transmet mitjançant encaixades de mà o objectes com els poms de les portes, introduint-se posteriorment als conductes nasals quant la mà toca el nas, la boca o els ulls.

El virus entra a les cèl·lules de les parets del nas i del coll, i es multiplica ràpidament en aquest indret. El 99% de les persones exposades a un virus del refredat s'infecten, però només un 75% en mostren símptomes. Els símptomes comencen 1 ó 2 dies després de la infecció com a resultat dels mecanismes de defensa del cos: eixavuiros, goteig del nas i tos per expulsar l'invasor, i inflamació per atraure i activar les cèl·lules immunitàries. El virus s'aprofita dels eixavuiros i de la tos per infectar a la següent persona abans de ser eliminat pel sistema immunitari del cos. Un malalt és més infecciós dins dels tres primers dies de la malaltia.

Després d'un refredat comú, el malalt desenvolupa immunitat al virus particular que l'ha afectat. Però, donada la gran varietat de virus del refredat que hi ha, aquesta immunitat és limitada i una persona pot infectar-se fàcilment per un altre virus del refredat i començar novament el procés.

[edita] Complicacions

Els refredats són més comuns a l'hivern ja que durant aquesta època, la gent passa més temps dins d'espais tancats amb d'altres persones, la ventilació és menor, augmenta el risc d'infecció i es multiplica l'efecte de pandèmia. Aquest risc augmenta també degut a que els cilis que transporten el moc a través del tracte respiratori es mouen més lentament amb el fred, donant-li la possibilitat al virus de traspassar aquesta barrera mucosa i escolar-se a les cèl·lules corporals. Alguns factors influeixen en la gravetat dels símptomes, per exemple l'estrès psicològic i la fase del cicle menstrual. A més, una salut dèbil en general, o d'altres condicions preexistents com les al·lèrgies poden potenciar-se amb una infecció.

Els bacteris que normalment són presents en les vies respiratoris es poden aprofitar de la debilitat del sistema immunitari durant un refredat comú i produir una coinfecció. La infecció de l'orella mitjana als nens i la sinusitis bacteriana són coinfeccions comunes. Una possible explicació d'aquestes coinfeccions és que "inspirar" el nas amb força ("tirar muntanya amunt") transporta els fluids nasals a aquestes zones.

[edita] Prevenció

La millor manera d'evitar un refredat és rentar-se meticulosament i regularment les mans i evitar tocar-se la cara. Els sabons antibacterians no tenen efecte sobre els virus del refredat -és la pròpia acció mecànica de rentar-se les mans la que elimina les partícules víriques-.

En alguns llocs, com al Japó, les persones constipades es col·loquen màscares de cirurgià com a cortesia cap a la resta. A la nostra societat hi ha persones que, en eixavuirar, es cobreixen la boca i el nas amb el seu jersei, samarreta, bufanda o mocador, per tal de retenir les micropartícules emeses.

Degut a la gran varietat de virus causants del refredat comú, la vacunació és inviable.

[edita] Tractament

No hi ha tractament que combati directament als virus del refredat. Tan sols el sistema immunitari de l'organisme pot destruir l'invasor amb efectivitat. Un refredat pot estar composat per diversos milions de partícules víriques, i normalment en pocs dies l'organisme comença a produir en massa un anticòs més adequat que pot impedir que el virus infecti més cèl·lules, a més de glòbuls blancs que destrueixen el virus mitjançant la fagocitosis i les cèl·lules infectades per impedir més replicacions del virus.

Per tant, els tractaments disponibles se centren en alleujar els símptomes, i també en ajudar al cos a desenvolupar les seves defenses.