[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rata negra - Viquipèdia

Rata negra

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Rata negra
Rattus rattus
Rattus rattus
Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Rodentia
Família: Muridae
Gènere: Rattus
Espècie: R. rattus
Nom binomial
Rattus rattus
(Linnaeus, 1758)
Distribució geogràfica de la rata negra.
Distribució geogràfica de la rata negra.

La rata negra, rata de camp o rata traginera (Rattus rattus) és una espècie de rosegador de la família Murinae. Actuà com a reservori de les mortals epidèmies de pesta negra que assolaren Europa al final de l'Edat Mitjana, ja que escampava les puces que transmeten la malaltia.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

És una rata de cos allargat, ulls negres i grans, i orelles també grans que, doblegades endavant, arriben a la vora de l'ull.

La cua, més llarga que el cap i el cos junts, és coberta d'uns anells escatosos i gairebé no té pèls.

La coloració és molt variable. El dors exhibeix tonalitats des de gairebé negres fins a grises vermelloses o grises fosques amb reflexos platejats, mentre que el ventre és gris clar, blanquinós o groguenc. La separació entre la coloració dorsal i la ventral pot ser ben marcada o bé difuminar-se. La cua és monocolor. Els exemplars joves mostren un pelatge gris fosc uniforme.

Dimensions corporals (cap+cos): 17,6 - 21 cm.

Pes: 135 -240 g.

[edita] Hàbitat

Està força lligada a la presència humana, si bé també pot viure en camps de fruiters, sobretot de tarongers, i al bosc, on mena una vida arborícola.

Els individus que viuen en nuclis urbans solen ocupar els graners, les pallisses i les parts més altes dels edificis.

[edita] Costums

Essencialment nocturna, quan l'aliment escasseja surt també de dia. S'enfila i salta molt bé i fins pot nedar, però no li agrada.

Sol viure en grups d'entre vint i cinquanta individus.

Els individus campestres construeixen uns nius subterranis entre les arrels dels arbres i uns altres d'aeris entre el brancatge dels arbres més densos. Els que viuen a les cases fan el niu en una biga o en un altre lloc alt emprant qualsevol material al seu abast (serradures, paper, roba, etc.).

[edita] Rastres

La seua presència a casa la posen en evidència els aliments rosegats i uns cagallons en forma de fus, d'uns 9 mm de longitud, de color negre.

[edita] Espècies semblants

La rata comuna té un aspecte més robust, la cua més curta (no supera la llargada del cap i el cos junts) i les orelles més petites (doblegades endavant no arriben a l'ull). A les cases, la rata comuna, més resistent al fred, ocupa els soterranis i les habitacions més humides.

[edita] Bibliografia

[edita] Enllaços externs

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies