[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rata d'aigua - Viquipèdia

Rata d'aigua

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Rata d'aigua
Manca una imatge
Manca una imatge


Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Rodentia
Família: Cricetidae
Subfamília: Arvicolinae
Gènere: Arvicola
Espècie: A. sapidus
Nom binomial
Arvicola sapidus
Miller, 1908

La rata d'aigua o rat-buf (Arvicola sapidus) és l'arvicolí de mida més grossa.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

Té el cos robust i allargat, unes orelles arrodonides i curtes, que sobresurten poc entre el pelatge, i unes potes també curtes. La cua, de secció circular, fa poc més de la meitat de la llargada del cap i el cos junts.

Pelatge dens, adaptat a la vida semiaquàtica, de color marró fosc tirant a vermellós pel dors, marró groguenc pels flancs i marró grisós tacat de groc pel ventre. A la regió dorsal hi té alguns pèls negres.

Dimensions corporals: cap + cos (18 -22 cm) i cua (10 - 14 cm).

Pes: 155 300 g.

[edita] Hàbitat

Viu a prop de l'aigua, ja sigui corrent o estancada, sempre que les ribes siguin cobertes d'abundant vegetació herbàcia i la terra dels marges sigui prou tova per a poder-hi excavar galeries. També se la pot localitzar, però, en altres llocs humits, com maresmes, prats humits i zones torboses.

[edita] Costums

És una espècie solitària que és activa tant de dia com de nit, però és més fàcil d'observar durant les hores diürnes, entre la vegetació de la riba o bé dins l'aigua. Bona nedadora, se la pot veure capbussar-se amb facilitat.

Fa el niu en un cau subterrani que excava entre les arrels d'un arbre proper a la riba, no gaire complicat però amb diverses entrades.

[edita] Rastre

S'alimenta sempre als mateixos llocs, on deixa trossos, tots de la mateixa mida, de tija de boga, canyes, canyissos, joncs i altres plantes aquàtiques que constitueixen la base de la seua alimentació.

També es pot intentar localitzar el llit que es fabrica per a descansar durant les hores diürnes: un pilonet d'herbes seques, de forma més o menys esfèrica, amagat entre la vegetació de la riba.

[edita] Espècies semblants

La rata talpera té un aspecte més gràcil, el pelatge sense tons rogencs i la cua relativament més curta (no arriba a la meitat de la longitud del cap més el cos).

[edita] Bibliografia

[edita] Enllaços externs