[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ranxera - Viquipèdia

Ranxera

De Viquipèdia

La ranxera és un tipus de música tradicional mexicana, en què els cantants s'acompanyen amb guitarres, violins, un contrabaix (o més aviat un guitarró mexicà de sis cordes) i acordions. Encara que sovint s'associa amb la música mariatxi que es va originar a Jalisco durant l'època postrevolucionària, la música ranxera té un caràcter més popular i és interpretada per molts grups de música contemporanis coneguts a Mèxic com a norteños o duranguenses.

La música ranxera es va original com a símbol de la nova consciencia nacional i del folklore mexicà que va emergir arran de la Revolució Mexicana i en contraposició als estils i gustos europeus de la burgesia i l'aristocràcia de l'època. Els temes de la música ranxera al llarg de la història han estat el patriotisme, l'amor i la naturalesa. Aquest tipus de música es coneix com a "ranxera" atès que es va originar als ranxos del Mèxic rural.

Els ritmes són 3/4, 2/4 or 4/4 (influències del vals popular, la polca i el bolero respectivament). La majoria de les cançons estan escrites en una tonalitat major i contenen una introducció, un verse i una tornada, així com una secció instrumental. A més dels instrumentes tradicionals, la música ranxera sovint inclou trompetes i corns. El patró musical de la música ranxera és a/b/a/b.

Probablement el compositor i cantant més famós de la música ranxera és Vicente Fernández; altres compositors importants són Felipe Valdez i Antonio Aguilar.

[edita] Bibliografía

  • Helmut Brenner: Música ranchera. Das mexikanische Äquivalent zur Country and Western Music aus historischer, musikalischer und kommerzieller Sicht (=Musikethnologische Sammelbände 14). Prologo Thomas Stanford. Tutzing: Verlag Hans Schneider, 1996 [ISBN 3 7952 0867 X].

[edita] Enllaços externs