[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ramon Mercader - Viquipèdia

Ramon Mercader

De Viquipèdia

Jaume Ramon Mercader del Riu Hernández (Barcelona, 7 de febrer 1914L'Havana, 19 d'octubre 1978) fou un militar, polític i marxista-leninista català.

Membre del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), va participar a la Guerra Civil Espanyola i va ingressar als serveis secrets soviètics. Infiltrat en els cercles trotskistes a París, la NKVD (Comissariat Popular per assumptes interns) soviètica li va assignar la missió d'eliminar a Trotsky. Així doncs va arribar a Mèxic (on vivia Trotsky) al 1939 sota el nom fals de Frank Jacson.

Va portar a terme l'assassinat amb una ferida mortal al cap amb un piolet a la pròpia residència de Trotsky, el 20 d'agost de 1940, després de guanyar-se la confiança de seus voltants. Detingut pels guàrdies de Trotsky al moment, aquests van agredir-lo am els panys de les seves pistoles tot destrossant-li el crani, va ser condemnat per assassinat a vint anys de presó. No fou fins a l'agost de 1953 que es va saber la seva veritable identitat.

Va sortir de la presó l'any 1960, va fixar la seva residència en la Unió Soviètica, més tard a Txecoslovàquia i per l'últim a Cuba, on va morir. Va ser traslladat a Moscou on va ser enterrat amb el nom de Ramon Ivanovich Lopez al cementiri de Kunysevo, un lloc d'honor del museu dedicat a la KGB.

Va ser condecorat amb el títol d'Heroi de la Unió Soviètica el 1961.