[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ramón María Aldasoro y Galarza - Viquipèdia

Ramón María Aldasoro y Galarza

De Viquipèdia

Ramón María Aldasoro y Galarza (Tolosa, 1897 -Cuba, 1952) fou un polític basc. Es llicencià en dret per la Universitat de Madrid i va obrir un despatx a Bilbao. Va ser vicepresident de l'Acadèmia de Dret i Ciències Socials i advocat de la Diputació Foral de Biscaia. Afiliat a Izquierda Republicana, va ocupar alts càrrecs de l'Administració de la Segona República Espanyola. Va ser governador civil de Guipúscoa i Diputat a Corts per Biscaia a les eleccions generals espanyoles de 1936.

En esclatar la guerra civil espanyola fou nomenat comissari de la Junta de Defensa de Biscaia, Director General de Farines, Blats i Comestibles de Biscaia i conseller de Comerç i Proveïments del Govern d'Euzkadi, on va treballar, a partir de novembre de 1936, per impedir el desproveïment al que s'havia d'enfrontar el Govern Basc. El 1936 fou el creador del Comité Pro-Immigració Basca. El 1938 va encapçalar la Delegació que el lehendakari José Antonio Aguirre envia a Sudamérica, i fundà a Buenos Aires el diari Euzko Deya.

Des d'aleshores restà a l'exili, on fou organitzador de la filial de la Liga de Amigos de los Vascos i Delegat de Euzkadi a Argentina. Endemés, el 1941 fou un dels promotors del pacte Galeusca per part basca. Tot i això, era un fervent europeista i va ser Comissionat en II Congrés de la Unió Europea de Federalistes i en la Constitució del Consell Federal Espanyol del Moviment Europeu, membre de la Primera Junta Directiva del Consell Basc per a la Federació Europea i el seu Delegat en el Consell Federal Espanyol.

[edita] Enllaços externs