[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quint Cecili Bas - Viquipèdia

Quint Cecili Bas

De Viquipèdia

Quint Cecili Bas (Quintus Caecilus Bassus) fou un cavaller romà i probablement questor el 59 aC.

Fou del partit pompeià a la guerra civil i després de la batalla de Farsàlia (48 aC) va fugir a Tir, on es va unir a altres pompeians i va intentar guanyar-se a algunes de les forces militars de Gai Sext Juli Cèsar, governador de Síria. Alguns soldats es van passar secretament al seu bàndol; Sext Juli Cèsar se'n va assabentar, però no va actuar perquè Bas va explicar que reclutava tropes per actuar a Àsia a favor d'aliats romans.

Després va fer córrer la veu que Juli Cèsar havia estat derrotat i mort a Àfrica i que ell havia estat nomenat governador de Síria, es va apoderar de Tir i va marxar contra Sext, però fou derrotat; llavors va subornar als soldats enemics que van matar a Sext i el seu exercit complert es va passar a Bas menys algunes cohorts que passaven el hivern a Apamea i van fugir a Cilícia. Bas els va perseguir però no els va poder derrotar.

Al seu retorn, any 46 aC, va prendre el títol de pretor, i es va establir a Apamea, que estava ben fortificada, i s'hi va mantenir tres anys. El 44 hi fou assetjat per Gai Antisti Vet, que es va haver de retirar amb fortes pèrdues després de que els àrabs i els parts donessin suport a Bas. El rei gàlata Deiotarus sembla que havia intentat també enviar forces de suport a Bas. Tot seguit fou enviat contra ell Estaci Murc (Statius Murcus) amb tres legions però ell també fou rebutjat; Murc va demanar ajut al governador de Bitínia, Marci Crisp, que li va enviar tres legions mes. Bas va quedar assetjat a Apamea fins l'arribada de Cassi a Síria l'any 43 aC. Les tropes de Bas, però també les de Murc i Crisp, es van passar a Cassi. Bas, que no volia unir-se a Cassi, fou mort pels soldats.

Appià dona una versió deferent de la revolta de Bas. Diu que fou nomenat per Juli Cèsar com a comandant d'una legió a les ordres de Sext Juli. Bas va criticar al seu cap per la conducta impròpia que mantenia i Sext el va cridar a la seva presencia; Bas no es va presentar i els soldats es van amotinar contra Sext i el van matar; per por de les represàlies de Cèsar, els soldats es van revoltar i van obligar a Bas a unir-se a ells.