[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quentin de La Tour - Viquipèdia

Quentin de La Tour

De Viquipèdia

Autoretrat, 1751, pastis sobre paper
Autoretrat, 1751, pastis sobre paper

Maurice Quentin de La Tour (5 de setembre,1704-1788), pintor retratista francès del període rococó, especialitzat en pintar amb pastis. Entre els seus models i clients mes famosos trobem a Voltaire, Lluís XV, i Madame de Pompadour.

Nascut a Saint-Quentin, Aisne, fill de músic qui desaprovava la seva carrera de pintor. En 1719 amb quinze anys, La Tour s’en va a París a on entra a l'estudi del pintor flamenc Jacques Spoede. En aquest període, coneix a Louis Boullongne i Jean Restout qui li produeix certa influència. Posteriorment va a Reims en 1724, i Anglaterra en 1725, retornant a París per continuar els seus estudis en 1727. Amb el seu retorn a París, comença a treballar amb els pastissos.

En 1735, pinta un retrat de Voltaire al pastel, obtenint força renom. En 1737, La Tour exposa una primera esplèndida sèrie de 150 retrats que figuraran com una de les glòries del Salon Paris en els propers 37 anys. Va ser capaç de dotar als seus models amb un distingit aire encisador i intel·ligent i capturava la delicadesa de l’expressió facial.

En 1746, va ser acceptat a l’Academia Reial de pintura i escultura i en 1751 va ser promocionat a conseller. La Tour va ser nomenat retratista del rei en 1750, posició que mantingué fins 1773, quan va patir una depressió nerviosa. Per un temps, el pintor Joseph Ducreux va ser el seu únic estudiant. Va crear una escola d’art i esdevingué un filantrop abans de restar confinat a casa seva per demència.

Es va retirar a l’edat de 80 anys a Saint-Quentin, a on va morir en 1788.

[edita] Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Quentin de La Tour
  • "Maurice Quentin de La Tour." (1994) Encyclopedia Britannica, 15th ed. London: Cambridge University Press.
  • web de recursos artístics

[edita] Enllaços externs