[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Presa de decisions/2007/Noms dels artistes - Viquipèdia

Viquipèdia:Presa de decisions/2007/Noms dels artistes

De Viquipèdia

Comment Aquesta presa de decisions està inactiva. Si no es reprèn en breu es tancarà per inactivitat.

Els dos primers punts de l'apartat 5, Noms de persona, de les Recomanacions per a anomenar una nova pàgina han generat un conflicte d'interpretacions:

5.2. Per noms en català i castellà, cal usar els dos cognoms, sempre que sigui possible.
5.1. Si una persona és més coneguda pel seu nom artístic o de ploma, o un pseudònim, cal utilitzar aquest per anomenar l'article.

Taula de continguts

[edita] Antecedents del conflicte

Es poden veure discussions obertes a:

La més extensa es pot trobar a la taverna: "Una qüestió recurrent pendent de solució: el nom dels artistes". Restes de la "feina" de reanomenaments es pot trobar a altres articles com el de Pau Casals i Isaac Albéniz.

[edita] Anàlisi del conflicte

Els dos punts citat a les "Recomanacions" segueixen la tradició enciclopèdica catalana que es pot trobar clarament recollida a la Gran Enciclopèdia Catalana. Però la justificació del criteri del perquè existeix aquesta tradició, no és tan clara i ha alimentat el conflicte. Els seus defensors han argumentat, per citar dos exemples representatius:

  • Són criteris estables i no subjectius i arbitraris (Geo, Discussió:Lluís Llach)
  • "Nom + cognom" és un nom de presentació. El nom de registre de la tradició catalana és "Nom + 2 cognoms" i així apareix a tots els registres i a totes les enciclopèdies i nosaltres no hem de canviar la realitat escurçant els noms de la gent. No aporta cap guany.(Llull, La taverna/Arxius/2007/Juny)

En alguns moments s'ha considerat que el que es pretenia era canviar la normativa i qüestionar tota la tradició. Però el debat gira al voltant dels considerats artistes (per ex., Lluis Llach, i no Jordi Pujol) i es fonamenta en una altra tradició molt arrelada que es la de veure els seus noms amb la mateixa forma amb que se'ls coneix i identifica (Ovidi Montllor, Montserrat Caballé).

Ningú vol rebaixar el rigor de la informació. La viquipèdia és una nova enciclopèdia, que aporta unes grans avantatges sobre les enciclopèdies de paper (per ex., redireccions).

[edita] Proposta d'en Peer

Modificar el punt 5.1, on es detalli que les noms dels artistes poden aparèixer en el títol amb la forma Nom + Cognom. Per descomptat, cal iniciar l'article amb el nom complet i amb una redirecció des del nom complet. En el cas de conflictes entre noms cal seguir les mateixes normes generals vigents (pàgines de desambiguació, etc.).

[edita] Proposta de n'SMP

  • Modificar el punt 5.2 per a explicitar que s'usarà la conjunció «i» per a separar-los a no ser que no hi hagi la tradició de fer-ho amb aquell nom.
  • Modificar el punt 5.1 per a explicitar que s'entén que només s'usarà el pseudònim si aquest no és alguna versió modificada del seu nom real. (per exemple, deixar-se un cognom o escurçar un nom).

[edita] Proposta d'en Pere_prlpz

  • Anomenar tots els articles de persones amb el nom i cognoms (els dos cognoms, si existeixen), i esmentar els pseudònims i les altres formes corrents d'anomenar la persona a la primera línia de l'article, i fer redireccions amb aquests noms.