Prehist??ria occitana
De Viquip??dia
Occit??nia ??s un pa??s ric en jaciments arqueol??gics antics i de gran import??ncia. Est?? ben demostrat que el pa??s ja estava poblat entre el 50.000 i el 20.000 aC, com ho mostren les troballes fetes el 1868 a Las Eisi??s de Taiac (Salard??s, Guiana), datades del Paleol??tic superior, i a Lo Mosti??r (Dordonya), per?? el m??s important ??s el de la cova de Cr??s Manhon, que pertany a l???Homo sapiens sapiens i que ha donat nom a la subesp??cie (cromany??).
D?????poques posteriors s??n les venus imp??diques de La Mota i l???Aujari?? Bassa, aix?? com les pintures rupestres de les coves de Las Comabr??las, las Caus (les m??s importants d???Europa despr??s de les d???Altamira, i investigades pel savi abat de Breuil) i la Font de Gaume, on tamb?? s???hi trobaren estris obtinguts amb eines de percussi??. Tamb?? s??n datats en el 26.000 aC els jaciments amb estris obtinguts pel treball de fulles i punxes d???Aurinhac (Comenges, Gascunya), que donen el nom a la Cultura Aurinyaciana, i de Graveta (Guiana), que donen nom a la cultura Gravetiana o Peirigordiana.
Cap el 10.000 aC aparegu?? la cultura messol??tica de Mas d???Azil (Ari??ja), que correspon a un poble de pescadors i ca??adors que elaboraven microlits.
Finalment, entre el 3.000 i el 2.000 aC s???hi formaren les primeres cultures neol??tiques de caire megal??tic al Cevenol, a Ni??a i a Chassey-Chalain (Las Martigas, Proven??a), relacionades amb les cultures megal??tiques mediterr??nies de C??rsega, Sardenya (els nuragh) i les Balears (talaiots i navetes).