[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Piràmide de Meidum - Viquipèdia

Piràmide de Meidum

De Viquipèdia

Piràmide de Sneferu a Meidum
Piràmide de Sneferu a Meidum

La piràmide de Meidum és una piramide situada al llogaret de Meidum, al sud de Menfis (Egipte). Fou construïda probablement per Huni, al final de la Dinastia III de l’ antic Egipte i fou modificada per Snefru, primer faraó de la dinastia IV. La seva datació no obstant és controvertida, i molts egiptòlegs pensen que va ser construïda per Snefru. El nom d’Huni mai s’ha trobat a la piràmide o a la vora. Les mastabes de la vora, principalment la mastaba 16 i la mastaba 17, foren probablement per fills del faraó Snefru.

La piràmide va ser inicialment esglaonada de fins a 8 esglaons (una primera fase de 7 i mes tard se’n va afegir un vuitè). Va ser la segona piràmide esglaonada més gran de les acabades. Snefru la va modificar per convertir-la en una piràmide pura. L’altura amb 8 escalons degué ser d’uns 85 metres. Al convertirla en piràmide sembla que no va resistir i llavors Snefru va construir la piràmide de Dashur. Les investigacions arquitectòniques però no han trobat cap rastre que permeti assegurar la modificació i l’ensorrament, i si va passar potser no fou durant la construcció afegida per Snefru sinó mes tard; alguns inclòs pensen que les parts que manquen es van arrancar per fer servir en altres monuments.

Actualment només la part superior resta visible, del quart al vuitè esglaó però modificats de manera que el quart i el cinquè formen un de sol; del setè nomes resta una part; i ha desaparegut el vuitè, així que sembla una torre de tres esglaons. L’estructura interna és simple en comparació amb altres piràmides posteriors, però va suposar una innovació al seu temps. L’entrada està situada al primer esglaó, al nord i acaba en un corredor horitzontal. Dos petits nínxols es situen a l’esquerra i dreta. Al final del corredor un tub vertical porta a la cambra mortuòria a nivell del tercer esglaó. Per fer front a la pressió que empenyia cap a sota a la cambra, es va utilitzar una tècnica consistent en encorbar la teulada del compartiment que es projectava cap a dins i cap dalt. La cambra mortuòria mesura 6 x 2,5 metres, i no conte cap sarcòfag ni signes d’enterrament. El temple funerari era un petit santuari o capella de 9 x 9 metres a la cara est amb dos esteles que representaven al rei, el cos del qual no hi era present. A la part sud hi havia una petita piràmide subsidiària. El recinte de la piràmide estava tancat per paret d’uns 236 x 218 metres.

La mastaba 17 estava prop del recinte, a la cara est. No es sap qui hi ha enterrat però es suposa que fos algun fill de Snefru com a la mastaba 16, al nord-est de la anterior, mes allunyada de la piràmide on fou enterrat Nefermaat, amb la seva don Atet; un altra fill esta enterrat a una mastaba propera identificada com a numero 6, amb la seva dona Nefret