Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Perusa - Viquip??dia

Perusa

De Viquip??dia

Perusa
Perugia
Escut de Perusa
(En detall)
Localitzaci??
Perusa (It??lia)
Perusa
Perusa
Localitzaci?? de Perusa a It??lia
Vista amb l'esgl??sia de San Domenico
Vista amb l'esgl??sia de San Domenico
Estat
??? Regi??
??? Prov??ncia
It??lia It??lia
??mbria
Perusa
Superf??cie 449,92 km??
Altitud 493 m
Poblaci?? (2006)
  ??? Densitat
161.944 hab.
359,94 hab/km??
Coordenades 43?? 6??? 43.56??? N, 12?? 23??? 19.68??? E??? / ???43.1121, 12.3888(i) 43?? 6??? 43.56??? N, 12?? 23??? 19.68??? E??? / ???43.1121, 12.3888
Codi postal 06100
Codi ISTAT 054039
Web

Perusa (itali?? Perugia) es una ciutat d'It??lia a la regi?? de l'??mbria, prov??ncia de Perusa, amb uns 180.000 habitants. La universitat es va fundar el 1307. El producte local mes conegut es el xocolata; un festival del xocolata es fa cada any a l'octubre.

[edita] Hist??ria

Perusa (llat?? Perusia) fou una de les principals ciutats d'Etr??ria a la frontera d'aquest territori, a un tur?? a la vora de la riba dreta del T??ber, i propera al llac Trasim?? (modern Lago di Perugia).

Servius diu que originalment fou una ciutat dels umbres habitada per la tribu dels sarsinats, per?? el mateix autor esmenta tamb?? la tradici?? de la fundaci?? de la ciutat per un heroi de nom Auletes, germ?? d'Ocnus, el m??tic fundador de M??ntua.

Sembla probable que fos una ciutat dels umbres i que hagu??s passat mes tard als etruscs, sota els que va agafar import??ncia i fou una de les principals ciutats de la confederaci?? etrusca.

Apareix a l'historia despr??s del 310 aC quan els romans van creuar els boscos de Ciminis. Llavors tres ciutats etrusques, Perusa, Cortona i Arretium es van unir i van acordar la pau amb Roma per 30 anys. La pau no es va mantenir i al cap de pocs mesos la guerra amb els romans es va reprendre i les tres ciutats foren derrotades a la batalla del llac Vadimonis, i a una batalla sota les muralles de la mateixa ciutat (309 aC). Perusa va demanar la pau i fou ocupada per una guarnici?? romana, per?? al segle seg??ent apareix novament com a ciutat independent aliada a Clusium va reprendre la guerra contra Roma, per?? les forces combinades foren derrotades per Cneus Fulvius el 295 aC; la derrota no fou decisiva i els perusians van seguir la lluita per?? l'any seg??ent foren derrotats per Fabius i van perdre 4500 homes i 1700 foren fets presoners; abans de final d'any (294 aC) Perusa va demanar la pau i va obtenir una treva de 40 anys pagant una forta indemnitzaci??. Plini considera encara llavors a Perusia, Volsinii, i Arretium les tres mes poderoses d'Etr??ria.

Despr??s d'aix?? desapareix de l'historia i no es sap sota quines circumstancies va entrar en possessi?? de Roma, per?? apareix ja com a aliada romana durant la segona guerra p??nica, en que va contribuir al costat de Roma, i el 205 aC va donar subministraments a l'ex??rcit d'Escipi??.

La ciutat torna a desapar??ixer fins al final del per??ode republic?? quant va participar a la guerra civil entre Octavi i Lluci Antoni el 41 aC, conflicte que fou conegut com a "Guerra de Perusa" (Bellum Perusinum, Suetoni Aug. 9; T??cit. Ann. v. 1). Lluci Antoni, pressionat per tres exercits enemics sota Agripa, Salvidienus, i Octavi, es va refugiar a Perusia, que era una fortalesa ben defensada, esperant l'arribada dels seus general Ventidius i Asinius Pollio; aquestos generals no van acomplir la seva tasca i Octavi va assetjar Perusia i en va tallar els subministraments especialment per la part del T??ber, per?? on Antoni rebia el gra. La gana va fer estralls a la ciutat; Ventidius va atacar a Octavi per?? fou rebutjat. Antoni va fer un desesperat intent de sortida per?? fou rebutjat amb moltes p??rdues i va haver de capitular; Antoni i els seus companys van salvar la vida per?? els principals ciutadans de Perusia van ser executats i la ciutat saquejada i incendiada (40 aC).

El mateix Octavi (August) la va fer reconstruir i hi va instal??lar colons, agafant el nom d' Augusta Perusia, que apareix a les inscripcions per?? sense tenir el rang de col??nia. El seu districte fou redu??t per?? tot i aix?? va esdevenir una ciutat prospera i de les mes importants de l'interior d'Etr??ria.

Sota l'imperi va assolir el rang de col??nia (Colonia Vibia Perusia) probablement en temps de Treboni?? Gal que va afavorir a la ciutat.

No torna a apar??ixer fins al final de l'imperi quan va passar a Odoacre, els ostrogots i els bizantins (537) que hi van instal??lar una forta guarnici??. El 547 fou assetjada per T??tila al que va resistir durant dos anys per?? finalment es va rendir quan Belisari va sortir d'It??lia (549) i T??tila va fer matar al bisbe Sant Hercul?? (Sant' Ercolano) que amb el temps va esdevenir patr?? de la ciutat.

Fou recuperada per Nars??s el 552. Va ser integrada a l' Exarcat de Ravenna i fou conquerida pels longobards en una data propera al 580. Els bizantins la van recuperar breument el 592 per?? la van tornar a perdre el 593. A partir del 727 la disputa entre longobards i bizantins li va donar una certa autonomia.

El 756 va ser entregada al Papa per?? va conservar la seva autonomia. A l'edat mitjana fou ciutat de predomini dels g??elfs i va tenir guerres amb Foligno, Assis, Spoleto, Todi, Siena i Arezzo. Els Papes es van refugiar alguna vegada a les seves muralles. A Perusa es van fer els conclaus on es va elegir a Honori II (1124), Honori IV (1285), Celest?? V (1294), i Clement V (1305).

El poder fou assolir pels Baglioni (Pandulf Baglioni) el 1393, i pels Michelotti (1393-1400). El 1400 fou ocupada per Mil?? que la va conservar dos anys. Andreu Fortebraccio i Nicolau Piccino van exercir el poder (1416-1424 i 1440-1445) abans de que els g??elfs Baglioni recuperaren el poder amb Guiu (1488-1500) i Joan Pau (1500-1520). Els Baglioni van desafiar tota autoritat i Joan Pau Baglioni fou atret a Roma amb un engany i executat per Lle?? X el 1520 per?? la fam??lia va conservar el poder. El 1540 Rodolf Baglioni, que havia matat al llegat papal, fou derrotat per Pere Llu??s I de Parma (Pere Llu??s Farnesi) i la ciutat fou conquerida i saquejada pels seus soldats, perdent tots els seus privilegis. La revolta de la taxa de la sal el 1553 fou el darrer intent de la ciutat per gaudir d'autonomia.

Va restar sota domini directe del Papa fins al per??ode napole??nic. El 1797 fou ocupada per Fran??a i el 4 de febrer de 1798 es va proclamar la Rep??blica Tiberina amb capital a Perusa i la tricolor francesa com a bandera. Aquesta rep??blica fou unida el 1799 a la Rep??blica Romana. El 1799 van entrar els napolitans per uns mesos i va restar en mans del Papa fins el 1808 quant va ser inclosa al Regne d'It??lia. Va tornar al Papa el 1814 i fou ocupada poc despr??s per Joaquim Murat rei de N??pols que fou expulsat pels austr??acs. El Congres de Viena la va assignar al Papa.

Va patir terratr??mols el 1832, 1838 i 1854.

Revoltada el 1849 va patir una breu ocupaci?? austr??aca (maig de 1849) i va tornar al Papa fins a una nova revolta el 14 de juny de 1859 quan es va formar una govern provisional partidari de la uni?? a It??lia, revolta que fou ofegada amb sang el 20 de juny de 1859, per?? finalment el novembre de 1860 va passar al Regne de Sardenya.

Queden important restes de l'antiguitat, destacant les muralles, algunes portes (les mes conegudes son el anomenat Arc d'August i la Porta M??rzia), sepulcres etrusques (amb la sepultura intacta de la fam??lia Volumni, de nom etrusc Velimnas) amb sarc??fags i altres objectes, i algunes inscripcions llatines i etrusques, entre elles una de 46 l??nies amb etrusc, la inscripci?? mes llarga coneguda en aquesta llengua. La de??tat tutelar de la ciutat fou Juno fins el 40 aC i despr??s fou Vulcanus degut a que el seu temple fou l'??nic que es va salvar del incendi provocat per les forces d'Octavi.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Perusa