Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pedro Guti??rrez Bueno - Viquip??dia

Pedro Guti??rrez Bueno

De Viquip??dia

Pedro Guti??rrez Bueno, nascut el 1735 i traspassat a Madrid el 1826, fou un qu??mic i farmac??utic espanyol, introductor de la nova qu??mica de Lavoisier a Espanya.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Curs?? els estudis dels Reales estudios de San Isidro. Super?? els ex??mens del Real Tribunal del Protomedicato i fou adm??s en el Real Colegio de Boticarios de Madrid, amb la qual cosa pogu?? obrir una farm??cia a Madrid l'any 1777. Fou deixeble de Jos?? Viera y Clavijo, un ferm defensor de la teoria del flogist.

L'any 1785 fou nomenat professor de qu??mica en el Colegio de Cirug??a de San Carlos i, l'any 1787, en el Real Gabinete de Historia Natural. Fou en aquesta ??poca en la qual va veure la necessitat de millorar els texts i els m??todes docents que s'estaven emprant a finals del segle XVIII. Fou farmac??utic major del Rei i l'encarregat de la direcci?? del laboratori del Ministerio del Estado (els altres dos laboratoris de l'Estat foren dirigits per dos qu??mics francesos, Joseph Louis Proust dirig?? el de la Real Academia de Artiller??a de Seg??via i Fran??ois Chavaneau el del Ministerio de Hacienda ). L'informe desfavorable de Jos?? Viera y Clavijo contra Guti??rrez Bueno i Chavaneau, per acceptar les noves teories de Lavoisier i la nova nomenclatura qu??mica, propiciaren el tancament dels laboratoris. L'any 1799 es reunificaren en el Laboratorio Real de Madrid, sota la direcci?? de Proust, que tenia una visi?? moderna de la qu??mica.

Durant els primers anys del segle XIX Guti??rrez Bueno ocup?? la c??tedra de qu??mica en el Colegio de Cirug??a de San Carlos, i l'any 1804 ocup?? el c??rrec de director i professor del nou Colegio de Farmacia de Madrid.

[edita] Obra

El govern espanyol encarreg?? treballs relacionats amb la qu??mica com censures de llibres i informes sobre l'elaboraci?? de p??lvora, la instal??laci?? de parallamps, el reconeixement de mines i, especialment, la fabricaci?? de tintes. Realitz?? treballs d'an??lisi qu??mic i activitats industrials: a Cadalso dirig?? una f??brica d'un compost de clorur de mercuri (II) usat per a finalitats m??diques, una d'??cid sulf??ric en el Manzanares (probablement fou l'introductor del m??tode de les cambres de plom a Espanya) i una de blanqueig de teixits a la Granja de San Ildefonso aplicant el m??tode de Berthollet.

Guti??rrez Bueno es form?? en la teoria del flogist de Becher i de Stahl. Aix?? la seva primera obra Instrucci??n sobre el mejor m??todo de analizar las aguas (1782) la redact?? seguint la teoria del flogist i criticava les noves idees de Lavoisier i col??laboradors. Per?? an?? evolucionant i en el seu llibre Curso de qu??mica (1788), recopilaci?? de les seves lli??ons, ja no es mostrava partidari de cap de les dues teories, emprant una o l'altra segons quina s'ajustava millor a cada cas particular. Aix?? va produir bastant confusi?? entre els seus alumnes. Aquest mateix any public?? M??todo de la nueva nomenclatura qu??mica traducci?? de l'original franc??s de Guyton de Morveau, Lavoisier, Berthollet i Fourcroy per?? no hi va incloure el diccionari que relacionava els noms antics amb els moderns, ni les mem??ries de Hassenfratz i Adet que reempla??aven els s??mbols qu??mics i les taules amb els nous s??mbols, que s?? va incloure en una segona edici?? el 1802 aix?? com una taula amb les equival??ncies entre les mesures espanyoles i les del sistema m??tric decimal. En aquesta traducci?? deix?? sense modificar les paraules franceses (??xide, sulfate, etc.), la qual cosa no segueix les recomanacions dels autors que aconsellaven emprar els substantius llatins per a les traduccions i nom??s canvi?? algunes paraules que podien resultar conflictives (per exemple anomen?? al nitrogen azoote enlloc del franc??s azote). Cal destac?? que la traducci?? la va fer nom??s un any despr??s de l'original franc??s, al mateix temps que en Anglaterra i molt abans que a la resta de pa??sos europeus.

[edita] Obres

  • Instrucci??n sobre el mejor m??todo de analizar las aguas (1782)
  • Curso de qu??mica (1788)
  • M??todo de la nueva nomenclatura qu??mica (1788)

[edita] Bibliografia

  • BERTOMEU, J.R. i GARCIA, A. Pedro Guti??rrez Bueno (1745-1822) y las relaciones entre qu??mica y farmacia durante el ??ltimo tercio del siglo XVIII. Hispania, 61, 105-127 (2001)
  • GARCIA, A. i BERTOMEU, J.R. Viajes de cultivadores de la qu??mica espa??oles a Francia (1770-1830), Asclepio, 53, 95-139 (2001) PDF
  • GARCIA, A. i BERTOMEU, J.R. Pedro Guti??rrez Bueno (1745-1822), los libros de texto y los nuevos p??blicos de la qu??mica en el ??ltimo tercio del siglo XVIII. Dynamis, 21, 351-37 (2001)PDF
  • PELL??N, I. Un qu??mico ilustrado. Lavoisier. Nivola. Madrid, 2002