[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Otaku - Viquipèdia

Otaku

De Viquipèdia

Un otaku (おたく) és conegut fora del Japó com una persona amb gust bastant marcat per l'anime i el manga. En el seu país d'origen, però, el significat és més proper a la definició de friki, una persona que es desviu per una afició com els ordinadors, la música, els automòbils, etc. Aquest terme japonès ha passat a l'Occident amb el significat d'"aficionat al manga". Al Japó, el terme és generalment despectiu, encara que recentment, de la mateixa manera que el terme geek, alguns japonesos l'empren amb orgull. A l'Occident pot tenir tant connotacions negatives com positives, depenent de la comunitat on s'utilitzi.

La paraula otaku prové del japonès お (o, una partícula honorífica) + 宅 (taku, casa). Es va emprar als anys 80 com a un pronom de segona persona entre els fotògrafs aficionats, encara que a mesura que el terme es va anar extenent, va passar a ser empleat per altres per a referir-se als fotògrafs aficionats. Com els fotògrafs aficionats eren vists com socialment maldestres, reservats i obsesionats amb la seva afició, otaku fou adaptant aquelles connotacions negatives i passà a referir-se a qualsevol aficionat obsessiu. Un estereotip comú d'otaku és el de l'home jove que viu a casa sense treball i amb pocs contactes socials fora del seu cercle d'amics otakus. Actualment, per a distingir aquest significat modern de l'anterior, tota la paraula s'escriu en hiragana (おたく) o katakana (オタク).

[edita] Tipus d'otaku

A part de l'anime otaku (アニメおたく) i manga otaku (漫画おたく), la cultura friki japonesa té moltes més varietats, com el pasokon otaku (パソコンおたく) (fanàtic dels ordinadors - pasokon és l'abreviatura japonesa del personal computer), el gêmu otaku (ゲームおたく) (fanàtic dels videojocs), i els fanàtics de les idols o cantants joves i maques de moda. Tant al Japó com a l'Occident, el terme otaku es pot emprar de forma positiva o negativa, encara que al Japó té connotacions negatives més fortes.

Un sub-conjunt dels otakus són els anomenats Akiba-kei (アキバ系), que es passen molt de temps en el barri d'Akihabara de Tòquio, i estan principalment obsessionats per l'anime, les idols i els videojocs.

[edita] Icones de la cultura otaku

Algunes produccions d'anime fortament associades a la cultura otaku són Neon Genesis Evangelion i Otaku no Video, dels estudis Gainax. Otaku no Video, en particular, inclou un estudi documental sobre la realitat de la cultura otaku de l'època (1992), mentre que l'anime Genshiken reflecteix la realitat actual de l'otaku.

Dues vegades a l'any, se celebra el mercat de dôjinshi Comic Market (abreujat Comiket). Allà, els dibuixants de manga aficionats venen els seus treballs al llarg dels tres díes que dura el mercat. Molts dels dibuixants profesionals van tenir els seus començaments en el Comiket, i alguns segueixen venent els treballs que fan lliurement.

A les convencions d'anime i manga, és habitual veure gent disfressada dels seus personatges preferits, el qual es coneix com a cosplay (コスプレ, de l'anglès costume play).


Manga Aquest article sobre Còmics, anime i manga és un esborrany i possiblement li calga una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seua qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.